Категорије
СНП

Samo nova vlast moze uspostaviti odgovornu ekonomsku politiku

Katastrofalna ekonomska politika Vlade rezultirala je ogromnim javnim dugom koji trenutno iznosi 3,83 milijarde eura, što je oko 80% BDP-a. Uprkos tome, Vlada će se u ovoj godini zadužiti još najmanje 590 miliona eura, a vrlo je vjerovatno da će doći do rebalansa budžeta i novih zaduženja, pa možemo samo da zamišljamo koliki će biti ukupan javni dug.

Sigurno je da će veliki dio zaduženja otići na otplatu kredita iz prethodnog perioda, što govori o neodgovornom i nesavjesnom vođenju javnih finansija.

Iako Vlada konstantno ističe da je lider u regionu po visini prosječne zarade i penzije, stranim direktnim investicijama, životnom standardu i slično, činjenica je da građani ne osjećaju nikakav boljitak poslednjih nekoliko godina. O tome najbolje govori pravi egzodus stanovnika sjevernih opština, koji trbuhom za kruhom odlaze u razvijene zemlje Zapada.

Osim toga, slaba pokrivenost uvoza izvozom, neprimjetan rast realnih zarada, povećanje prosječne potrošačke korpe i inflacija doveli su nas do još nezavidnije situacije iz koje je sve teže pronaći izlaz.

Za to vrijeme, jasno je da državni funkcioneri ne oskudijevaju ni u čemu, da su korupcija i kriminal u punom jeku, o čemu bjelodano govore afere „Koverta“ i „Stanovi“.

Potrebno je istaći i da je Međunarodni monetarni fond u izvještaju iz 2019. godine upozorio na rast troškova za auto-put zbog kursnih razlika i nepreuzimanja mjera Vlade da to spriječi, u vidi osiguranja od valutnog rizika.

Takođe, Vlada ne vodi računa o tome da se naša ekonomija u velikom dijelu temelji na turizmu, te da jedna ili više loših turističkih sezona mogu ugroziti finansijski sistem, a što dodatno usložnjava pojava korona virusa, koji samo što nije stigao i u Crnu Goru. U tom slučaju, došlo bi do ponovnog zaduživanja, što nas uvodi u začarani krug otplate basnoslovnih dugova i kamata na iste, od kojih naši građani trpe samo štetu.

SNP CG smatra da se moraju što prije preduzeti hitne mjere ekonomske sanacije, sagledati šteta koja je proistekla iz bahatog ponašanja vlasti i učiniti sve da se smanji javni dug, što je i jedan od uslova koje od nas zahtijeva Evropska unija. Naravno, sadašnja vladajuća garnitura to nije u stanju da učini, pa će građani morati da sačekaju na promjenu vlasti kako bi konačno dobili odgovornu administraciju koja vlastite interese neće stavljati ispred opšteg dobra.

Foto – ilustracija: IN4S

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares