Категорије
Актуелно

СНП, ДФ и Права ЦГ: Бранићемо светиње и завјете наших предака

Саопштење Демократског Фронта, Социјалистичке народне партије и Праве Црне Горе – Даниловград преносимо интегрално:

У рату против Цркве и својих предака, предсједница даниловградске општине Зорица Ковачевић је себи очигледно намијенила улогу Секуле Дрљевића или, у најмању руку, Савића Марковића Штедимлије.

У позним годинама, ова, по срцу млада револуционарка, већ види себе како, умјесто штафете, свом вољеном шефу уручује, ни мање ни више, него тапије Манастира Острог или бар Манастира Ждребаоник, и тако стиче право на какву Милову споменицу и „борачку“ пензију. То потврђује и својим најновијим захтјевом Управи за имовину да под хитно поступи по захтјевима пар анонимних грађана Даниловграда (ваљда предсједника мјесних заједница које је сама бирала на тајним партијским састанцима), те да вјековно црквено земљиште, освећену земљу на којој се налазе наша гробља и коју су наши преци остављали Цркви за покој душе, препише на општину и државу.

Да је код предсједнице општине овај револуционарни „пламен“ и анимозитет према СПЦ и Митрополији црногорско-приморској константа њеног политичког дјеловања, доказују и њени рани „патриотски“ радови када је, уочи референдума, као директорица Дома здравља у Даниловграду из гласа клицала „Србе на врбе!“ (за шта постоје свједоци), или када је испод скаредних антицрквених транспарената поздрављала истомишљенике фашистичким (гле парадокса) поздравом „е вива!“, или када обилази перформансе и налаже ватре анатемисане НВО ЦПЦ.

Стога, нас из опозиције, који годинама указујемо на екстремизам и идеолошку острашћеност актуалне предсједнице општине (која би требало да буде предсједница свих грађана, а не шачице екстремиста), није ни најмање зачудила њена садашња агилност у борби против Цркве. Било би заправо зачуђујуће да овај кумровачки ђак испољи демократске капацитете и уважи људска права, право на вјеру, право на слободу вјероисповијести, право на имовину, да уважи Устав сопствене државе, као и захтјеве огромне већине својих суграђана и хиљадâ грађана Даниловграда који учествују у литијама.

Дакако, ни предсједница даниловградске општине, као ни други јуришници власти, не заснива своју „бригу“ за Црну Гору само на идеолошко-екстремистичким разлозима. Зорицу Ковачевић, коју иначе у народу бије гласа да „умије с парама“, итекако руководе и други, „приземнији“, лукративни мотиви, разне бенефиције, као и жеља за моћ и утицај.

Бројне изборне манипулације и притисци на бираче преко возачких дозвола и „признаница“ које су својевремено „по повољним условима“ издаване у Дому здравља у Даниловграду, манипулације социјалним давањима, рачунима за струју и воду, предизборна привремена запошљавања, олака и испразна обећања грађанима (сјетимо се, на примјер, војног полигона на Сињајевини), све су то, између осталог, дјелови политичке слагалице који чине „успон“ предсједнице општине. Да поменемо и предизборне манипулације са гробним мјестима, као и приватне аражамане приликом продаје гробница, на примјер, на гробљу у Новом Селу, у чему је, како се гласно спекулише у јавности, веома активну улогу имала управо Зорица Ковачевић. Биће да и овдје треба тражити један од разлога зашто госпођа предсједница инсистира да се по хитном и ургентном поступку црквено земљиште на коме се налазе мјесна гробља препише на општину: како би, заједно са пар својих следбеника, „успјешно“ манипулисала душама наших ближњих и предака, као што „успјешно“ води нашу општину и општинска предузећа чије ће кредите и дугове враћати, не само наша дјеца, већ и наши унуци и праунуци.

Пошто су и за нас гробови наших предака, који су похрањени на градском и сеоским гробљима светиње, овим путем желимо да поручимо предсједници општине да нећемо допустити ни њој, ни било ком партијском општинском и државном службенику, да угрожава њихов вјечни покој, те да ћемо светиње и завјете наших ближњих и наших предака бранити увијек и свуда, лично и под пуним именом и презименом, као што то чинимо свих ових дана на литијама. А предсједницу позивамо да организује митинг и протест тих других Даниловграђана, који желе да отимају црквену имовину. Нека нам се представе и изађу из анонимности, нека покажу колико их је и ко су: да их коначно упознамо!

Драган Бојовић и Перо Радоњић , Демократски Фронт Даниловград

Бранислав Ивановић, СНП Даниловград

Жељко Савовић, Права Црна Гора Даниловград

Izvor; http://www.srpskenovinecg.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.