Категорије
СНП

Glavni grad mora preduzeti konkretne korake u cilju zaustavljanja prosjacenja

Dok lokalna samouprava obećava realizaciju megalomanskih projekata kojima planira da Podgoricu pretvori u velegrad, prosjačenje u Glavnom gradu svakog dana je sve prisutnije, a ljude koji traže milostinju možete sresti na svakom ćošku.

Prosjaka ima svuda, a najviše oko prodavnica, pekara, banki, crkava, u kafićima, ne semaforima, itd. Prosjače mnoge kategorije stanovništva: od romske populacije, starih, osoba sa invaliditetom, beskućnika do migranata.

Djelovanje Crvenog krsta i narodnih kuhinja pri Mitropoliji crnogorsko-primorskoj odavno nije dovoljno da bi podmirilo sve potrebe naših siromašnih sugrađana, pa nije čudo što se mnogi okreću prosjačenju kako bi obezbijedili nekoliko eura dnevno da prežive.

Naročito je problematično i žalosno to što je ova pojava sve prisutnija među djecom, koju nerijetko zloupotrebljavaju članovi porodice i druga lica. Na taj način, na djelu je grubo kršenje prava djece koja su garantovana kako Konvencijom UN o pravima djeteta, tako i brojnim domaćim zakonima.

Situaciju dodatno komplikuje to što ne postoji procjena broja djece koja žive na ulici, kao ni studije o uzrocima zbog kojih se nalaze u takvom stanju. Ne postoji ni strategija za rješavanje ovog problema, koja bi uzela u obzir i preporuke iz Posebnog izvještaja o dječjem prosjačenju u Crnoj Gori, koji je uradio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Osim kaznene politike koja bi spriječila zloupotrebu djecu, ovo pitanje je potrebno rješavati na sistemski način uz stvaranje servisa podrške koji bi poslužili za njihovo sklanjanje sa ulica. U tom smislu, Glavni grad treba da izgradi prihvatilište za djecu koja žive i rade na ulici, kao i da im omogući alternativu za sticanje prihoda, a da to nije prosjačenje.

SNP Glavnog grada smatra da lokalna samouprava mora voditi računa o svakom svom građaninu, bez obzira na bilo koje svojstvo. Dodatno, članovi naše zajednice koji se nalaze u tako teškoj materijalnoj situaciji da su prinuđeni da prosjače moraju biti pod posebnom pažnjom nadležnih organa.

Samo solidarnošću, tolerancijom i zalaganjem za jednakost šansi pokazaćemo da smo društvo čiji su istinski temelji demokratija, poštovanje ljudskih prava i socijalna pravda.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.