Категорије
СНП

Neodgovorna politika Vlade dovela do kolapsa ekonomije

U Crnoj Gori već decenijama egzistira socijalno nepravedan, izrabljivački i represivan sistem, kojem su potrebe i interesi građana na poslednjem mjestu.

Umjesto toga, svakodnevno svjedočimo rastu neutoljive gladi za sticanjem i gomilanjem materijalnog bogastva, vodeći se idejom da je profit iznad čovjeka, kako je govorio Čomski.

U prilog tome govore brojne zatvorene fabrike u poslednjih tridesetak godina: u Beranama fabrika celuloze, fabrika kože Polimka, Ciglana, u Bijelom Polju Prva petoljetka, u Rožajama Gornji Ibar, u Pljevljima kombinat Velimir Jakić, u Mojkovcu drvna industrija Vukoman Kruščić, u Podgorici Titeks i Radoje Dakić, a o Nikšiću, koji je bio industrijski centar Crne Gore, ne treba posebno ni govoriti.

U većini slučajeva radnici ugašenih fabrika nisu uspjeli da ostvare svoja prava po pitanju zaostalih potraživanja i onoga što im po zakonu pripada. S druge strane, zemljište i imovina ovih fabrika prodati su u bescijenje.

Dok kupovna moć i standard građana iz godine u godinu opadaju, dodatno zabrinjava činjenica da je naša ekonomija teško održiva kada se uzme u obzir da je zaposlenih u Crnoj Gori 160.000, a penzionera 130.000.

Ni položaj mladih nije bolji. Podaci Eurostata govore da stopa nezaposlenosti među mladima iznosi 26,9%. Značajno je pomenuti da u Evropi samo dvije države bilježe veću nezaposlenost među mlađom populacijom, i to Grčka i Sjeverna Makedonija

Odseljavanje je odavno postao način na koji naši ljudi, a posebno mladi rješavaju svoja najvažnija životna pitanja.

U tom smislu, potrebno je naglasiti da zvanični podaci Federalne agencije za zapošljavanje SR Njemačke pokazuju da je samo u periodu od 2017. do 2019. godine izdato 3.226 odobrenja za zasnivanje radnog odnosa crnogorskim državljanima. Od njih veliki broj čine mladi ljudi koji, kako pokazuju brojna istraživanja, ne vide više perspektivu u našem društvu i imaju namjeru da trajno napuste Crnu Goru.

Ovakvo stanje je posledica kontinuiranog vođenja neodgovorne politike Vlade Crne Gore, bez obzira ko se nalazio na njenom čelu u proteklom periodu.

SNP CG smatra da se u Crnoj Gori mora kreirati ambijent koji ce omogućiti našem građaninu da živi dostojanstveno i koji će uticati na mlade da ostanu u svojim rodnim mjestima, jer su oni najveći potencijal naše zemlje.

Foto: Vijesti Online

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.