Категорије
Друштво

Општина ХН: Додјела 22 стана расељеним лицима у понедјељак

Општина Херцег Нови и фирма Игало промет, у сарадњи са Министарством рада и социјалног старања у понедељак, 16. марта, потписаће Уговор о додјели 22 стана, намијењена избјеглим и расељеним лицима, током ратова деведесетих година прошлогa вијека. 

Према ријечима секретарке Секретаријата за локалну самоуправу Општине Херцег Нови Весне Самарџић, у понедељак ће бити уручени кључеви  будућим станарима стамбеног објекта  у Суторини. 

     – Са задовољством могу да констатујем да приводимо крају прву фазу пројекта, у чему  је Општина Херцег Нови имала значајно учешће. Током 90- тих, ратних година  имали смо велики број расељених на територији наше Општине. Одлучили смо се да конкуришемо у оквиру регионалног програма  у циљу рјешавања питања стамбеног збрињавања избјеглих  и расељених лица. То је процес који је дуго трајао, има више фаза. Ово је финиш, када имамо ситуацију да  након одабира корисника и  тендерске процедуре   купујемо 22 стана, у складу са условима тендера. Очекујемо да ће у понедељак, 16. марта  доћи до потписивања  Уговора између представника  Општине и фирме „Игало промет“. Сагласност на Уговор дају наши партнери  Министарство рада и социјалног старања и Дирекција јавних  радова. Потписивање Уговора је заказано у 11 часова у понедељак, када ће и бити уручени кључеви будућим корисницима станова у стамбеним зградама у Суторини,  напоменула је Весна Самарџић.

Она је додала да за сада Херцег Нови по овом пројекту има на располагању 22 , а предвиђена је куповина 36 станова за ову категорију становника. 

– У плану је да се у наредном периоду, након усељења корисника, настави са процедуром  за куповину  још 14 станова. Средства за овај пројекат су обезбјеђена из донаторских извора  ЕУ,  а Свјетска банка све то контролише. Општини Херцег Нови је из овог Програма опредијељено милион еура. Учешће Општине износи 150. 000 еура. У овој  фази пројекта Општина је учествовала са  84. 000 еура, процентуално,  у односу на број станова.  Корисници су , углавном, расељена и  избјегла лица из Босне и Херцеговине, Хрватске и са Косова. Водили смо рачуна  да што више збринемо лица из те категорије. Највише станова је додијељено трочланим и четворочланом породицама , с обзиром на квадратуру станова, објаснила је Самарџић.

За Општину Херцег Нови ово је капитални пројекат.

– Задовољство је да приуштимо  кров над главом лицима из друштвено осјетљивих група, којима је помоћ неопходна. Потрудићемо се да убрзамо  наставак  пројекта. Отежавајуће околности су да је Свјетска банка дала сагласност  на купопродајну цијену стана од 632 еура по квадрату , јер  је у нашој Општини  тешко наћи извођача за овај износ, јер квадрат стана се продаје по много већим цијенама. Нови тендер ће се убрзо расписати, најавила је Весна Самарџић.

Уједно, позива  заинтересоване,  који имају некретнине, да понуде стамбене јединице да се јаве на тендер. Све информације могу добити  у Секретаријату за локалну самоуправу  у Општини или  у ресорном Министарству  и Дирекцији  јавних радова.

– Општина  има коректну сарадњу са представницима Владе, што нам даје  наду да се,  уз помоћ државних институција дође до квалитетног рјешења стамбених питања,  а водиће се рачуна да станове додијелимо, углавном,  инвалидним лицима, старије доби и других структура. Настојимо да то буде најквалитетније  рјешење за крајње кориснике.Настојаћемо да их обрадујемо и што прије завршавамо други круг реализације пројекта, навела је Самарџић.

 У понедељак биће организована  додјела  кључева  станова породицама  које су их добили у овом кругу , указала је Самарџић.  

  Њихова обавеза према Општини биће да склопе уговоре и  мјесечно   симболично плаћају 50 центи по квадрату,  на име  коришћења стана. 

Општина је посвећена да и другим категоријама  становника  обезбиједи кров над главом.  Пензионери су приортет за стамбено збрињавање. – Имамо једну, двије локације да понудимо,након што добијемо информације од надлежних из урбанизма – предложићемо локације. У том случају дио   стамбеног простора ићи ће за потребе Општине и 70 одсто за пензионере

Izvor: https://www.rthn.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.