Категорије
Актуелно

Професори универзитета траже ослобађање Миливоја Брковића

Као универзитетски професори окупљени око одбране светиња у Црној Гори осуђујемо хапшење Миливоја Брковића због објаве на друштвеној мрежи.
Ми смо људи који су се посветили позиву у коме се трага за научном и умјетничком истином, па истичемо да је слобода изражавања основно људско право. Без слободе изражавањаа нема, нити може бити, ни слободног друштва ни просперитетне заједнице.
Држимо да посезање за репресијом сада није оправдано. У својој објави Брковић није позивао на насиље, нити се користио говором мржње – што, нажалост, није ријетка појава у нашем друштву, и према чему нема тако брзе и тако ефикасне реакције Државе.
Дијалог, исказивање мишљења, и јавна расправа уз уважавање свих различитости могу само донијети добро нашем друштву у коме је очигледна тенденција ка нетрпељивости и појачавању ионако великих тензија. Јавни ангажман Миливоја Брковића у посљедње вријеме примјер је како се одлучном и јасном акцијом, али, наглашавамо, и ненасилном, може борити за своја увјерења. Зато је Брковић и постао један од симбола садашњих догађаја, и зато је освојио подршку и симпатије великог броја грађана.
Стога апелујемо да се Брковићу укине притвор и да му се омогући да са слободе докаже да његова објава није довела ни до панике ни до нереда.
Власт која тренутно обавља дужност треба да то чини у име добра свих грађана. Она не смије слати поруке застрашивања, него управо према онима са којима се не слаже мора показати демократичност и приврженост прокламованим принципима слободе и правде.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.