Категорије
СНП

Vlada da sto prije usvoji mjere za prevazilazenje krize u turizmu

Već sada je jasno da je epidemija korona virusa ne samo zdravstveni problem broj jedan u svijetu, već i da će uticati na ljudske živote i ekonomije brojnih država.

Što se tiče Crne Gore, koja uglavnom živi od turizma, nastupajuća sezona će biti neizvjesna. Prema informacijama koje dolaze do javnosti, predsezona je pod znakom pitanja s obzirom da se otkazuju turistički aranžmani, konferencije i ostali događaji, avio kompanije otkazuju letove, turističke agencije bilježe gubitke, a neki hoteli planiraju zatvaranje.

Da je situacija ozbiljna govori podatak da je za 8. mart, kada je tradicionalno povećan broj turističkih aranžmana, ostvaren minimalan broj putovanja.

U nekim hotelima već su otkazane sve grupe za mart i čak 70 odsto najavljenih grupa za april, pa se po pojedinim mišljenjima, crnogorski turizam nalazi u najtežoj poziciji od ratnih devedesetih godina. Postavlja se i pitanje kakva će biti platežna moć turista kada širenje virusa počne da jenjava.

Dok turistički radnici muku muče sa pomenutim problemima, iz Nacionalne turističke organizacije i Ministarstva održivog razvoja i turizma iskazuju nadu da će do glavne turističke sezone u Crnoj Gori, koja obuhvata jul, avgust i septembar, doći do stabilizacije situacije.

Dakle, kao mnogo puta do sada, nema plana suočavanja sa situacijom, nema preventivnih mjera, nema strategije kako pomoći ugroženom turističkom sektoru, kao ni radnicima koji žive od posla u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Naše institucije se, kao u slučaju zimske turističke sezone kada su prizivale snijeg, sada nadaju da će korona virus proći što prije.

SNP CG poziva Vladu i nadležne organe da što prije izađu sa jasnim mjerama kako prevazići potencijalno tešku situaciju u turizmu, da bismo osigurali da ova pošast izazove što manje posledica po sve nas.

U tom smislu, po ugledu na zemlje regiona, moglo bi se razmisliti o nižim cijenama boravka u hotelima i privatnom smještaju tokom maja i juna.

Istovremeno, podrška bi se mogla ogledati u odlaganju plaćanja poreza na dobit, te subvencijama koje se odnose na poreze i doprinose zaposlenih, kao i liberalniji odnos banaka prema kreditnim obavezama turističkih poslenika.

Foto: Vijesti online

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.