Категорије
Друштво

Nerentabilne linije zaustavile autobuse

U BERANAMA, ANDRIJEVICI I PETNJICI PREVOZNICI NISU ZAINTERESOVANI ZA PREVOZ PUTNIKA DO MJESNIH CENTARA

BERANE/ANDRIJEVICA/PETNjICA –Već nekoliko godina na konkursima koje su objavljivale opštine Berane, Andrijevica i Petnjica za dodjelu linija za javni prevoz putnika u gradskom i prigradskom linijskom saobraćaju niko se nije javljao. Na pitanje zbog čega je to tako nadležni uglavnom odgovaraju da prevoznici izbjegavaju da se prijave pod izgovorom da se, zbog nedostatka putnika, radi o nerentabilnom poslu.

– Raspisali smo konkurse, ali prevoznici ističi da se radi o nerentabilnoj djelatnosti, pravdajući to malim brojem putnika. Nadamo se da će u narednom periodu biti više interesenata za prevoz putnika na utvrđenim linijama i da će na taj način brojni stanovnici naše opštine sa rurarnog područja dobiti odgovarajuću saobraćajnu komunikaciju sa gradom. Važno je napomenuti da bi se na taj način, bar donekle, riješio i problem prevoza učenika sa seoskog područja – istakli su iz Opštine Berane.

Sličan odgovor dobili smo i od nadležnih u Opštini Andrijevica, koji navode da za ovu djelatnost jednostavno nema interesovanja od strane registrovanih prevoznika. Sa takvom konstatacijom složio se i predsjednik opštine Petnjica Samir Agović, navodeći da se radi o velikom problemu.

– Lokalna uprava predano radi na rješavanju svih zahtjeva koji dolaze od lokalnog stanovništa. Međutim, mi nijesmo u mogućnosti da sve te zahtjeve riješimo na adekvatan način, pa ni onaj koji se odnosi na prevoz putnika – naglasio je Agović.

Žitelji Bihora tvrde da je iz centra Petnjice nemoguće otići gradskim ili međugradskim prevozom, osim sa privatnim prevoznikom koji prevozi učenike ujutro u 7 časova iz Petnjice do Berana i vraća ih u 14.15 časova. Po njihovom mišljenju nadležni treba konačno da shvate da Petnjica mora da ima mnogo bolju i kvalitetniju povezanost sa susjednim gradovima.

– Na području Petnjice prije četiri decenija imali smo daleko uredniji i organizovaniji prevoz putnika i đaka, nego danas. To potvrđuje da Petnjica u brojnim segmentima, umjesto naprijed, ide nazad. Zato apelujem na nadležne da što prije preduzmu nešto po ovom pitanju i omoguće mještanima petnjičkih sela bar najosnovnije uslove za život jer, ako se nastavi ovakvim tempom, naši krajevi će ubrzo ostati pusti – navodi mještanin Petnjice Faik Adrović.

I mještani beranske mjesne zajednice Šekular navode da sa posebnom sjetom upoređuju neka minula vremena sa današnjim, kada je prevoz putnika u pitanju.

Nekad su od Berana do Šekulara saobraćali autobusi i kombi vozila po nekoliko puta dnevno, i svi su bili puni putnika. Tad se u čuvenim „dubravama“ tražilo mjesto više, jer autobusi nijesu mogli da prime sve putnike. Danas nema i autobusa ni kombija, a sve manje i putnika. Prosto ne znamo šta se ovo uradi sa nama. Odjednom sve se promijenilo. Sela su počela da propadaju uporedo sa zatvaranjem fabrika. Zato smo izgubili i radnika, i stočara – naglašava Vesko Davidović.

Njegova priča poklapa se sa mještanima podkomovskih sela, koji navode da su stanovnici Jošanice, Japana, Konjuha, Košutića, Đulića, Cecuna, Kuti i Bojovića prinuđeni da se sami snalaze kad je u pitanju prevoz do grada. Po njihovim tvrdnjama, to je još jedan razlog.

– Pitamo se da li u bilo kojoj drugoj zemlji danas postoje opštine čiji su građani suočeni sa činjenicom da ne mogu dobiti osnovnu uslugu, uslugu javnog prevoza. Sa druge strane, prinuđeni smo da slušamo kako država posebnu pažnju pridaje razvoju sjevera. Umjesto tog razvoja imamo pustoš u našim selima. To posvjedočava i Konjuhe, koje se našlo na ivici umiranja – naglašava Aco Babović.

Ugroženi stari i boleseni, i đaci bez prevoza
Predsjednik OO SNP-a Petnjica Zaim Ličina podsjeća da na području Petnjice živi veliki broj ljudi koji u poodmaklim godinama, usled nedostatka autobuske linije, često ne mogu doći do ljekara.

– Problem neredovnog javnog prevoza posebno pogađa stare i bolesne koji su uskraćeni da ostvare adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Umjesto da do Berana plate dva eura autobusku kartu, oni su primorani da izdvajaju pet puta više za taksi prevoz. Ovaj problem bi se mogao riješiti donošenjem odluke po kojoj bi se regulisao prevoz do najudaljenijih mjesta kombi prevozom, uz određeno regresiranje nadležnih institucija – kaže Ličina.

Mještani beranskih sela Bubanje, Štitari, Crvljevine, Krlje, Lukavica i Rujišta podsjećaju da na ovom području nema organizovanog prevoza đaka.

– Tražimo da Opština Berane i nadležno ministarstvo konačno pronađu zajednički jezik i iznađu rješenje na osnovu kog bi naša djeca imala organizovan prevoz do škole u Štitarima – istakli su mještani.

Sličan problem imaju i đaci sa područja Lubnica i nekih drugih mjesta u beranskoj opštini.

Izvor: Dan.co.me
Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.