Категорије
СНП

Za nas u SNP u ovom trenutku zdravlje i bezbjednost građana su na prvom mjestu

Član Predsjedništva SNP CG Miomir Vojinović u razgovoru za Dan ocijenio:

DAN: Kako SNP vidi cjelokupnu situaciju u CG vezano za izbore? Odlučili ste da se solidarišete sa većim dijelom opozicije da se bojkotuju lokalni izbori u Tivtu zarad bolje pripreme za parlamentarne izbore najavljene na jesen?

Vojinović: Crna Gora prolazi kroz jedan izuzetno težak period u svojoj istoriji i mi kao društvo moramo pokazati ozbiljnost. Za početak, svi skupa da se izborimo sa ovim virusom, pa tek kasnije da vidimo kuda ćemo u političkom smislu.
Socijalistička narodna partija je i u Tivtu pokazala da nas uski interes ne zanima. Da budemo sasvim jasni, nije riječ o jednostavnoj solidarnosti sa ostalim opozicionim subjektima, da bi nam, navodno, ostalo više vremena za parlamentarne izbore. U ovom trenutku, ni u Tivtu, niti u Crnoj Gori ne postoji ni minimum uslova za slobodno izjašnjavanje građana. Dakle, nikakvo odlaganje izbora, u ovakvim uslovima nije rješenje. U trenucima kada Crnu Goru potresaju mnogobrojne afere, a korupcija i kriminal dostižu svoj vrhunac, SNP ne namjerava predstavljati politički dekor u bilo kojoj izbornoj utakmici. Dakle, uslova nema, najvažnije institucije ove države ne funkcionišu, ili su, kako vole da kažu, u v.d stanju. Upravo zato je, i naša država u v.d.stanju, uz otvorenu bojazan kada će institucije profunkcionisati na način kako to od nas traže evropski partneri.

DAN: Da li očekujete da će izborno zakonodavstvo uspjeti da se izmijeni do ta, kako bi se stekli uslovi za fer i slobodne izbore?

Vojinović: Imali smo krah sa pričom oko izbornog zakonodavstva ili bolje rečeno, pokušaj fingiranja demokratije od strane učesnika tog procesa. Priča oko izbornog zakonodavstva je bila potpuni promašaj, na to smo i tada ukazivali, a sada se pokazuje da smo bili u pravu.
Ovo je istovremeno trenutak da otvoreno pozovemo naše evropske prijatelje da nam pomognu, jer je sad i laiku jasno da bez direktnog njihove medijacije nema ni izbornog zakonodavstva, a samim tim ni fer i demoktratskih izbora.

DAN: Iz DPS su rekli da imaju volju da nastave pregovore u tom pravcu.
Ima li uopšte smisla učestvovati na njima ako se reforme u tom segmentu ne dese?

Vojinović: Vrhunac krize u državi desio se u trenutku izglasavanja neustavnog zakona o slobodi vjeroispovjesti. Taj neuspio pokušaj otimanja naše crkve ujedinio je vjerni narod i u tom pravcu očekujemo dogovor naše crkve i Vlade, kako bi se stvorio minimum uslova za eventualni izlazak na izbore.

DAN: Među najavama su i bojkot i odlaganje izbora. Kojoj ste opciji bliži?

Vojinović: Mi u SNP-u vrlo dobro znamo da aktuelna vlast tj. DPS je po svim istraživanjimae na svom minimumu, koji im garantuje zasluženi odlazak sa vlasti. Iz tih razloga, oni su spremni da u susret izborima, učine sve kako bi po svaku cijenu zadržali privilegije i fotelje. Upravo zbog toga, insistiramo na direktnoj ulozi i pomoći evropskih prijatelja da se postigne konsenzus oko učešća na budućim izborima. Ukoliko toga ne bude, ponavljam i podvlačim – bojkot ostaje otvorena opcija.

DAN: Planirate li samostalan nastup ili ne na izborima na jesen i ostajete li pri ujedinjavanju opozicije? Šta je na tom planu potrebno činiti u izbornoj godini?
Što se tiče eventualnih izbora, mi smo spremni za sve varjante, i imamo samo jedan cilj – da trenutnom režimu vidimo konačno kraj. I u tom pravcu spremni smo na svaku vrstu dogovora sa iskrenim opozicionarima.
Što se tiče direktno naše partije, svjedoci ste da je propao još jedan pokušaj od strane DPS i njegovih poslušnika da pokušaju da sruše našu partiju. Nasuprot tome, trenutno imamo preko osam posto podrške, stabilne vlasti u nekoliko gradova, a iz dana u dan prilaze nam novi članovi.
U najskorije vrijeme, kada se vratimo normalnom životu, bićete svjedoci novih dolazaka u SNP i to istaknutih imena i pojedinaca. I da zaključim, naša želja je da okupimo sve one koji žele da se suprotstave vlasti, koji neće trpjeti lične i političke sujete, i da tu zajedničku borbu usmjerimo protiv vlasti. U tom pravcu moramo ponuditi alternativu, plan i program izlaska iz ekonomske i socijalne krize, kao i program za borbu protiv korupcije i kriminala.
Ali prije svega toga, za nas u SNP-u, u ovom trenutku je zdravlje i bezbjednost građana na prvom mjestu. Sada moramo pokazati solidarnost, i treba da budemo prije svega ljudi bez partijskih obilježja, i svi skupa istrajemo u borbi za zdravlje naših građana.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.