Категорије
СНП

Omogućiti penzionerima pomoć kako bi lakše preživjeli prvi udar krize

Dugo je Crna Gora odolijevala korona virusu, ali sinoć su nadležni organi objavili da su prva dva slučaja zabilježena i u našoj zemlji.

Kako je i sam premijer Marković izjavio, Crna Gora sada ulazi u drugu, mnogo složeniju fazu suočavanja sa globalnom pošasti koja odnosi živote širom svijeta.

Dok čekamo ekonomske mjere Vlade koje bi trebalo da pomognu stanovništvu i privredi da prevaziđu nesumnjivo teško posledice koje će ova pandemija ostaviti po cijelo društvo, važno je istaći da su najstariji članovi naše zajednice posebno ugroženi.

Sa pojedinih adresa već su stigli predlozi da se penzionerima pruži mogućnost odloženog plaćanja komunalija. Međutim, postavlja se pitanje da li će oni, iako dobiju takvu mogućnost, nakon što potroše svoje mizerne penzije, moći da plate ono što budu dužni državi.

Iz tog razloga, Socijalistička narodna partija predlaže Vladi da, po ugledu na Srbiju i druge države, omogući penzionerima jednokratnu pomoć kako bi što lakše preživjeli makar prvi udar ekonomske krize koja je gotovo izvjesna.

Sigurni smo da u budžetu Crne Gore ima dovoljno sredstava za ove namjene. U to nas uvjerava i činjenica da je Vlada mnogo puta donosila odluke o pomaganju neuspješnih preduzeća, koja godinama ne plaćaju poreze državi. Jedan od primjera je, svakako, Montenegro Airlines, kojem je prošle godine obezbijeđena pomoć od čak 155 miliona eura, što je izazvalo brojne polemike u javnosti.

Takođe, bilo bi dobro da znamo da li Elektroprivreda, Vodovod i Čistoća planiraju neke mjere pomoći ili snižavanja cijena usluga prema najugroženijim kategorijama stanovništva.

Pandemija korona virusa je na surov način podsjetila koliko smo kao čovječanstvo ranjivi i da je najbolji odgovor na ovakve opasnosti solidarnost i saosjećanje.

Iz tog razloga, apelujemo na Vladu Crne Gore i ostale nadležne institucije da u što skorijem roku razmotre pomenuta pitanja, kako bismo našim sugrađanima olakšali probleme u kojima se lako mogu naći.

Foto: Vijesti online

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.