Категорије
Друштво

Сједница Општинског тима за заштиту и спашавање

У складу са Законом о заштити становништва од заразних болести и усвојене Наредбе за предузимање привремених мјера за спрјечавање уношења у земљу, сузбијање и спрјечавање преношења новог корона вируса, одржана је сједница Општинског тима за заштиту и спашавање у просторијама Општине Беране.

Општински тим за заштиту и спашавање и представници здравства одржали су сједницу како би се упознали са Правилником о ближим условима, начину организовања и спровођењу здравственог надзора и карантина, као и условима које морају да испуњавају објекти за смјештај у карантин.

Сједницом је предсједавао потпредсједник Раде Кљајић, који је присутне упознао са свим мјерама које је Општина Беране предузела поштујући наредбу Националног координационог тијела за заразне болести Владе Црне Горе.  

На колегијуму Предсједника општине Беране донијета је  одлука о увођењу контролисаног процеса рада и ротирајућих дежурстава од понедељка, 16. марта, како би се обезбиједили услови за несметану заштиту јавног здравља и превенцију појаве и ширења коронавируса.

Такође, издато је Обавјештење на сајту Општине и непосредно доствљено превозницима који врше јавни превоз путника о  мјерама обавезне дезинфекције средстава који се користе у јавном превозу- аутобуса, ауто- тахи возила и других превозних средстава, као и аутобуских станица на дневном нивоу којих треба да се придржавају превозници и предузетници који обављају превоз путника.

Издата је наредба свим општинским предузећима да спроведу одређене мјере и да прате смјернице Института за јавно здравље и Директората за ванредне ситуације.

У складу са мјерама које треба предузети, Општински тим је предложио да потенцијална локација за карантин буде ЈУ Дом ученика и студента- Беране, власништво Министарства просвјете Црне Горе, капацитета 134 једнокреветне и двокреветне собе, 233 лежаја, који се налази у кругу Опште болнице и Дома здравља у Беранама.

Заједно је закључено, да мјере на локалном и државном нивоу треба још више поштовати, да се врши евиденција и константан надзор над људима који су дошли из земаља гдје је корона вирус регистрован, а који су у надлежности граничне полиције. Неопходно је свакодневно упознавање са мјерама Института за јавно здравље и Министарства здравља како би се појединцима подигла свијест о самоизолацији. Апеловати на све да се поштују мјере одлагања јавних окупљања, пратити рад локала, ноћних клубова и угоститељских објеката ради реализовања препорука и уредби Националног координационог тијела за спрјечавање заразних болести.

Izvor: https://berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.