Категорије
СНП

Rijeke postale kanali otpadnih voda

U vremenu pandemije virusa korona, opšteg zagađenja vazduha i probijanja ozonskog omotača, te nestašice vode u svijetu, svako odgovoran bi propratio Svjetski dan voda, koji se obilježava 22. marta.

Tužno je, ali neophodno ukazati da su brojne rijeke u našoj zemlji postale kanali otpadnih voda. Prema ranijim izvještajima nadležnih institucija, neke od najzagađenijih rijeka su Vezišnica, Ćehotina, Morača, Lim, Ibar, Zeta i druge.

Vezišnicu i Ćehotinu tradicionalno zagađuje otpad iz Termoeletkrane Pljevlja, odnosno sa deponije Maljevac. U vodu dospijevaju soli raznih elemenata, karbonati, sulfati, hloridi, nitrati, fosfati, silikati, hidroksidi, ulja.

Morača je izložena višedecenijskom zagađenju koje proističe od komunalnih otpadnih voda. Podgorička naselja zagađuju površinske vode preko svojih kanalizacionih izliva koji se ulivaju u njih.

Iako nadležne institucije često ističu da u ovoj oblasti imamo čime da se pohvalimo, činjenica je da se naše rijeke nerijetko nalaze na udaru nesavjesnih građana, ali i privrednih subjekata koji se ne libe da u njih ispuštaju štetne i otrovne supstance.

Tako npr, poznato je da u Lim idu razni odvodi i otpad iz klanica i živinarskih farmi. Često se dešava da ovom rijekom plutaju mrtve kokoške, iznutrice od krupne stoke i perja, a od krvi je voda često zamućena. U popodnevnim satima, kako su svjedočili stanovnici naselja uz Lim, često se osjeća veliki smrad, pa je boravak pored vode nemoguć.

Slična je situacija i kada je u pitanju rijeka Zeta, a privredni subjekti koji je ugrožavaju često ne smatraju neophodnim da učestvuju u njenom čišćenju. Naprotiv, to vide kao gubitak vremena i novca. Radi se o preduzećima koja ispuštaju otpadne vode bez prethodnog tretmana, kao i otpad životinjskog i drugog porijekla u rijeku Zetu.

O tome kako je nastradala rijeka Tara prilikom izgradnje auto-puta, suvišno je trošiti riječi. Fotografije i snimci sa lica mjesta ukazuju da „Suza Evrope“ više ne liči na sebe i da smo, zarad sticanja profita, dozvolili da naše nacionalno blago bude devastirano na besprizoran način.

SNP CG smatra neophodnim da nadležne institucije u svim opštinama započnu ili nastave sa implementacijom projekata izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnje kanalizacionih mreža. Takođe, zakonsku regulativu u oblasti voda potrebno je uskladiti sa pravnom tekovinom EU, kao i osigurati adekvatnu primjenu propisa.

Samo na taj način, doprinijećemo poboljštanju stanja životne sredine u Crnoj Gori i obezbijediti da naše rijeke ponovo služe na ponos cijeloj zemlji.

Foto: Antena M

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.