Категорије
СНП

Vlada da preispita odluku o objavljivanju imena osoba u samoizolaciji

Odluka Vladinog Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti da objavi spisak imena osoba koje su u samoizolaciji, a sa ciljem da građani saznaju ko ih kršenjem propisanih mjera dovodi u opasnost, naišla je na oprečne reakcije u javnosti.

Iako je ovu odluku podržao Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka, problematično je što nije saopšten jasan osnov prema kojem bi pravo na privatnost moglo biti ograničeno.

Ukoliko se radi samo o licima koja su prekršila rješenje o samoizolaciji moglo bi se govoriti o interesu javnosti da zna, ali ako se radi o svima koji su pod mjerama, s pravom se postavlja pitanje opravdanosti ovakve odluke. U tom slučaju, jasno je da se krši pravo na privatnost i da je za takav postupak potrebna saglasnost samih građana.

Problematično u cijeloj situaciji je i to što mnogi u našoj zemlji nose isto ime i prezime i žive u istom mjestu, što bi moglo stvoriti teškoće cijelim porodicama.

Na ovaj način, krši se Ustavom garantovano pravo na privatnost, ali i Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Sve to može prouzrokovati opasne posledice: stigmatizaciju, moralnu osudu onih koji su u samoizolaciji, narušavanje javnog reda i mira, pa i vršenje ozbiljnih krivičnih djela.

Zbog svega navedenog, Socijalistička narodna partija traži od Vlade Crne Gore da preispita spornu odluku i nađe druge načine za borbu protiv kršenja samoizolacije, a sve sa ciljem poštovanja osnovnih ljudskih pravih i u ovim teškim vremenima.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.