Категорије
СНП

Nacin na koji je Vlada objavila najnovije mjere nije primjeren ozbiljnosti situacije

Način na koji je Vlada Crne Gore objavila nove mjere za borbu protiv širenja virusa korona, a koje se odnose na ograničavanje kretanja građana Crne Gore, nije primjeren ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo.

Svjedoci smo da su najnovije, prilično rigorozne mjere, umjesto na konferenciji za medije objavljene na društvenoj mreži. Umjesto da predsjednik Vlade ili makar prvi čovjek Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti izađu i javno saopšte građanima ono što je neophodno, Vlada je isto uradila, ni manje ni više, nego preko Tvitera.

Istovremeno, do javnosti je stigla i informacija da se u izolaciji nalazi čak 237 zdravstvenih radnika. Ne želeći ni u kojem trenutku da otežavamo situaciju, moramo postaviti pitanje da li su naši ljekari i medicinske sestre imali svu opremu koja je neophodna za rad u ovim teškim uslovima i da li su nadležni organi učinili sve da im istu obezbijede?

Ovo je potrebno naglasiti zato što je Nacionalno koordinaciono tijelo poslalo zahtjev NATO mehanizmu u kojem je tražena pomoć u vidu zaštitne opreme, maski, rukavica, respiratora, pa čak i posteljine, peškira i sapuna. To govori da naš sistem nije spremno dočekao opasnost o kojoj se govori mjesecima unazad, te da nemamo čak ni osnovna higijenska sredstva. Istovrmeno, čelnici Vlade su ne trepnuvši odbili pomoć Srbije u vidu pet respiratora, dovodeći tako u pitanje živote naših građana.

Socijalistička narodna partija ukazuje da su neke institucije u ovim vanrednim vremenima dale sebi za pravo i da izdvajaju desetine hiljade eura za održavanje voznog parka! U tom smislu, intencija uprave Glavnog grada da izdvoji 119.000 eura za održavanje vozila, što je čak 23.000 eura više u odnosu na 2019. godinu, nije prikladna situaciji u kojoj se nalazimo.

Dakle, u ovim izazovnim trenucima, kada naši zdravstveni radnici i građani imaju teškoće da nabave osnovnu zaštitnu opremu, neke institucije donose odluke koje su u suprotnosti sa onim što predstavnici vlasti konstantno izjavljuju – da čine sve što je moguće da odgovore na krizu.

SNP CG poziva nadležne institucije da pokažu potrebnu ozbiljnost u postupanju i da učine sve da zdravlje zdravstvenih radnika i građana bude na prvom mjestu. Svi segmenti društva moraju pokazati povećanu dozu odgovornosti, a sve drugo može se riješiti kada prođu okolnosti koje su uzdrmale naše društvo iz korijena.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.