Категорије
Друштво

Radinović: Djeci sa smetnjama u razvoju boravak u prirodi potreban da bi uspjeli da kanališu energiju

Svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se cijeli svijet, pa i Crna Gora, nalaze zbog nezadrživog širenja korona virusa, Udruženje za evropske politike i prakse PAX pozdravlja usvajanje većeg dijela mjera koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti.

To je saopštila Marija Radinović, izvršna direktorica ove organizacije.

“Međutim, najnovije mjere koje se odnose na ograničenje kretanja stanovništva u periodu od 19 do 5h radnim danima, a vikendom od 13h u subotu do 5h u ponedeljak, ne odražavaju se na isti način na različite kategorije stanovništva. Tako, nažalost, moramo konstatovati da čelnici Nacionalnog koordinacionog tijela nisu uzeli u obzir kako će se ova mjera odraziti na djecu sa smetnjama u razvoju, kao što su djeca sa autizmom, sindromom ADHD, razvojnom disfazijom, Daunovim sindromom i brojnim drugim”, navodi se u saopštenju.Pročitaj još |   #UčiDoma: Stručne škole pripremile oko 350 video materijala

Radinović dodaje da je važno istaći da ova djeca imaju svoj poseban način ponašanja i provođenja vremena, te da im je boravak na vazduhu i u prirodi prijeko potreban kako bi uspjeli da kanališu energiju i izbjegnu krize koje se mogu javiti kada nisu u prilici da se bave aktivnostima koje obično upražnjavaju.

“Postavlja se pitanje da li su čelnici Nacionalnog koordinacionog tijela konsultovali psihijatre i psihologe prilikom donošenja ovakve odluke i da li im je iko ukazao na probleme koji se mogu javiti kod djece sa smetnjama u razvoju. Izlaženje, kretanje i šetnje ne mogu se nadomjestiti povećanjavanjem doze terapije koju ova djeca primaju i to u krajnjem može biti kontraproduktivno. Da li je potrebno objašnjavati koliko će teško ova djeca podnijeti da skoro cijela dva dana vikenda provedu zaključana u kućama?”, kazala je ona.

Dodaje da kreatori ove odluke mislili su na kućne ljubimce i dozvolili njihovim vlasnicima sat vremena za izlazak i šetnju.

“Nemamo ništa protiv ove mjere, ali smatramo da su djeca važnija od kućnih ljubimaca i da su morala biti prioritet. Naravno, još uvijek nije sve izgubljeno i može se djelovati. Dovoljno je dozvoliti psiholozima ili psihijatrima da izdaju potvrde roditeljima djece sa smetnjama u razvoju sa dozvolom da određeni period vremena u toku vikenda mogu provesti napolju”, zaključila je Radinović.

Izvor: https://www.standard.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.