Категорије
СНП

Uloga države presudna za prevazilaženje krize

Građani i privredni subjekti u Crnoj Gori još uvijek čekaju mjere koje je Vlada Crne Gore obećala, a koje bi trebalo da olakšaju njihov položaj, koji je pogoršan izbijanjem pandemije korona virusa.

Socijalistička narodna partija je već predložila niz mjera koje bi Vlada mogla da usvoji, a čiji je cilj olakšavanje teške pozicije naših građana. To su, prije svega, smanjivanje ili odlaganje plaćanja računa za struju, vodu i smeće, pomoć najugroženijim slojevima stanovništva, otvaranje humanitarnog broja putem kojeg bi se skupljala pomoć za najsiromašnije građane, pružanje pomoći turističkim poslenicima, ugostiteljima, hotelijerima, taksistima, frizerima, šminkerima i ostalim ugroženim profesijama, itd.

Elektrodistribucija mora pokazati dodatan senzibilitet prema brojnim nezaposlenim građanima i onima bez ikakvih primanja, te izbjegavati isključenje električne energije u ovim danima.

Bilo bi korisno i kada bi Telekom donio odluku o smanjenju računa za telefon i internet, s obzirom na to da građani u danima izolacije imaju pojačanu potrebu za korišćenjem ovih usluga.

Podsjećamo da su neke države, poput susjedne Srbije, već donijele paket pomoć u iznosu od preko pet milijardi eura namijenjen privredi, kao i odluku da se svakom punoljetnom građaninu dodijeli pomoć u iznosu od 100 eura.

O načinu na koji se prema najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata odnose ozbiljne države dovoljno je navesti podatak da je Njemačka samo za kreativni i kulturni sektor spremila program hitne i sveobuhvatne pomoći u iznosu od zapanjujućih 50 milijardi eura.

Država mora učiniti sve kako bi stimulisala preduzetnike da zadrže svoje zaposlene i da izbjegavaju njihovo otpuštanje. U tom smislu, treba se ugledati na Španiju koja je zabranila trajno otpuštanje radnika i poslodavcima na raspolaganje stavila samo mogućnost privremenog raskida ugovora o radu.

SNP CG smatra da su pomenute mjere pomoći neophodne kako bi građani i preduzetnici uspjeli da prebrode najteži period krize i da nakon njenog okončanja, ponove stanu na svoje noge i nastave da rade. U tom smislu, uloga države je od presudnog značaja.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.