Категорије
Друштво

U Parku prirode „Piva“ zabrinuti zbog postojeće situacije

PLUŽINE – Turistička sezona u Parku prirode „Piva“, za razliku od prethodnih, ove godine neće početi sredinom aprila. Razlog je aktuelna pandemija virusa korona.Na području Parka prirode „Piva”, kazao je je „Danu“ direktor Slobodan Delić, odložene su i sve planirane aktivnosti u cilju pripreme sezone.

– Globalno svi smo pogođeni postojećom situacijom. Odložen je početak sezone, a stanovništvo u okviru Parka prirode funkcioniše i živi onako kako mora. Skoro 80 odsto svojih prihoda Park prirode „Piva” ostvaruje kroz turizam, tako da je nama problem još veći- istakao je Delić.

Shodno zakonskim odredbama Park prirode naplaćuje određene naknade, poput one za rafting koji je kada su oni u pitanju i najtraženiji turistički proizvod. Sezona splavarenja rijekom Tarom inače počinje 15. aprila i u zavisnosti od vremenskih prilika traje do 1.oktobra.

– April je mjesec kada kod nas počinje rafting, a već u maju to funkcioniše kako bi trebalo.Mi smo već sada izgubili ta dva mjeseca, a u postojećim okolnostima čini mi se da je izvjesno i da će jun biti izgubljen- kazao je Delić.

Prihodi su i prodaja suvenira i ulaznica, naknade za postavljanje šatora i slično, te prihod i od Planinarskog doma u Crkvičkom Polju gdje ima oko 40 kreveta i lani je bilo zainteresovanih koji su koristili te smještajne kapacitete. Park prirode „Piva” obuhvata 38 odsto teritorije opštine Plužine, a dio sredstava za njegovo funkcionisanje izdvaja i Opština.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.