Категорије
СНП

Studenti moraju biti pokretačka snaga koja će mijenjati nakaradni sistem vrijednosti

Socijalistička narodna partija čestita Dan studenata svim visokoškolcima.

U ovim teškim vremenima, kada je pažnja svjetske javnosti usmjerena na borbu protiv smrtonosnog virusa Covid 19, ne smije se zaboraviti mlada populacija koja kroz proces sticanja znanja krči svoj put ka budućnosti.

Svoj dan naši studenti ponovo dočekuju sa brojnim problemima, neriješenim pitanjima i nedoumicama.

Teška finansijska situacija i nemogućnost pronalaženja posla nakon završenih studija natjerala je veliki broj mladih da se bave poslovima koji ne odgovaraju njihovoj stručnoj spremi ili da sreću potraže u drugim državama.

Razgranat sistem veza i protekcije koji vlada na svim studentskim jedinicama i zahvaljujući kojima neki lakše završavaju studije od ostalih, a kasnije i nalaze zaposlenje, dovode naše mlade ljude u bezizlaznu situaciju. O tome najbolje govore skorija istraživanja koja pokazuju da gotovo polovina studenata razmišlja o napuštanju Crne Gore.

Sve veći broj primjera plagijarizma, zahvaljujući kojem su pojedini asistenti i profesori čak i napredovali, govori o tome da su se neki intelektualci, ugledajući se na članove vladajuće strukture, odlučili za kraći put do uspjeha.

Godinama se ne čini ništa da se poprave loši uslovi na pojedinim fakultetima državnog Univerziteta, a privatni fakulteti preuzimaju primat u procesu obrazovanja.

Neuspješne reforme koje se svako malo osmišljavaju u kuloarima Ministarstva prosvjete i sprovode na Univerzitetu Crne Gore sve više urušavaju ionako slab sistem obrazovanja, a položaj UCG na listi svjetskih univerziteta godinama unazad ostaje nepromijenjen.

Ipak, sigurni smo da će mladi ljudi shvatiti da moraju uzeti stvari u svoje ruke i pokazati aktuelnoj vlasti da su sposobni da razmišljaju svojom glavom.

Oni moraju biti pokretačka snaga koja će biti u stanju da mijenja nakaradni sistem vrijednosti koji je tridesetogodišnja neprekidna vladavina DPS-a proizvela.

Želimo da već naredni Dan studenata naši visokoškolci dočekaju mnogo zadovoljniji, u boljim uslovima i bez svakodnevnih briga koje ih udaljavaju od njihovog osnovnog posla – sticanja znanja.

Foto: ucg.ac.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.