Категорије
СНП

Vlast da pomogne samohranim majkama i bivsim korisnicama dozivotnih naknada

U vrijeme pandemije virusa korona, koji žrtve ne bira po polu, vjeri, naciji, političkom opredjeljenju ili drugom svojstvu, mora se voditi računa o svim kategorijama stanovništva. Međutim, i u ovoj krizi ima posebno pogođenih o kojima se naročito mora brinuti.

Sve vrijeme trajanja krize izazvane epidemijom vlast nijednom riječju nije pomenula samohrane majke, kao ni bivše korisnice naknada za majke sa troje i više djece. Čini se da su predstavnici vlasti zaboravili da su majke stub crnogorskog društva i da smo u ovim teškim vremenima dužni da im se nađemo i pomognemo im što je moguće više.

Crnogorsko zakonodavstvo ne ide u prilog samohranim roditeljima. Ukazujemo na član 22 Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koji propisuje da pravo na materijalno obezbjeđenje može ostvariti pojedinac pod uslovom da visina prosječnih mjesečnih prihoda iz prethodnog kvartala ne prelazi osnov za ostvarivanje prava za: pojedinca 63.50 eura, porodicu sa dva člana 76.20 eura, porodicu sa tri člana 91.50 eura, porodicu sa četiri člana 108.00 eura i porodicu sa pet i više članova 120.70 eura.

Dakle, u hipotetičkom slučaju, majka sa dvoje djece koja npr. prima alimentaciju u visini od 92 eura, neće imati pravo na materijalno obezbjeđenje! Da li iko danas u Crnoj Gori vjeruje da se može preživjeti, a kamoli da se mogu podizati djeca sa nepunih 100 eura?!

Kakav je tek položaj onih samohranih majki koje se godinama unazad muče sa bivšim partnerima koji uopšte ne plaćaju alimentaciju svojoj djeci? Kakva je situacija sa onima koje rade kod privatnika, često i vrlo teške poslove, bez slobodnih dana, ili su osuđene da se oslanjaju na pomoć centara za socijalni rad?

U izuzetno teškoj poziciji su i bivše korisnice naknada za majke sa troje i više djece. Podsjećamo da su se mnoge od njih, kako bi ostvarile doživotnu naknadu po ovom osnovu, odrekle radnih mjesta, kao i penzija i primanja sa biroa rada koja su imale po osnovu nezaposlenosti.

Nijedan od ovih razloga nije bio dovoljan da spriječi vladajuću većinu da ukine zakonski stečeno pravo za preko 22.000 žena.

Danas, kada pandemija korona virusa hara svijetom, a sve više oboljelih je i kod nas, posebna pažnja se mora pokloniti ovim ženama i njihovim porodicama koje često zavise upravo od njih. U tom smislu, bilo bi dobro preispitati zakonske odredbe koje se odnose na materijalno obezbjeđenje, kao i naći način da se iz donacija ili drugih izvora opredijeli određeni iznos za samohrane majke i bivše korisnice pomenutih naknada.

Crnogorsko društvo je odavno podijeljeno na mali broj dobitnika, špekulanata i političkih profitera i ogromnu većinu sirotinje koja ćuti i tavori.

Socijalistička narodna partija smatra da je konačno došlo vrijeme da se čuje glas onih koji nisu dobili ništa od države, a posebno da se povede računa o majkama bez kojih ne možemo naprijed ni u kom smislu.

Foto – ilustracija: Flipboard.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.