Категорије
СНП

Što prije pomoći malim i srednjim preduzećima, uslužnim djelatnostima i poljoprivrednicima

Socijalistička narodna partija smatra da se dodatni paket mjera podrške privredi mora donijeti što prije jer bi svako dalje prolongiranje moglo dovesti do nesagledivih posledica. Vlada mora pomoći poslodavcima kako bi zadržali svoje zaposlene jer će u suprotnom doći do otpuštanja radnika i dodatnih problema.

Dok države regiona, Slovenija, Srbija i Hrvatska, uveliko rade na podršci privredi, donoseći konkretne mjere podrške privrednicima iz malih i srednjih preduzeća i zaposlenima u uslužnim djelatnostima, u Crnoj Gori još uvijek čekamo na predstavljanje mjera. Treba imati na umu da će do njihovog stupanja na snagu proći nekoliko nedelja, što znači da će čitav mjesec april proći u iščekivanju prijeko potrebne pomoći. Dakle, vrijeme prolazi, a gubici privrednika se povećavaju iz dana u dan.

Takođe, još uvijek se čekaju mjere pomoći za oblast poljoprivrede, a ovih dana uveliko se javljaju lokalni poljoprivredni proizvođači koji ističu da se nalaze u veoma nezavidnoj poziciji, odnosno da zbog mjera zabrane poslovanja bukvalno nemaju gdje da plasiraju svoje proizvode. Ako uzmemo u obzir činjenicu da Crna Gora većinu proizvoda, pa i poljoprivrednih, uvozi iz inostranstva, njihov položaj postaje još složeniji.

Vlada je uvođenje moratorijama na bankarske kredite predstavila kao jednu od spasonosnih mjera, ali već sada je jasno da je podrška bankarskog sektora diskutabilna, naročito u onom dijelu koji se tiče nepostojanja volje da se otpišu kamate na kredite za period od tri mjeseca.

Smatramo da bi bilo dobro preispitati ovu odluku u smislu da se kamate ukinu ili obračunavaju u 50 odsto nižem iznosu nego što je dogovoreno prilikom dogovaranja kreditnih uslova. Takođe, bilo bi korisno pojednostaviti procedure za uzimanje kredita kod Investiciono-razvojnog fonda.

Socijalistička narodna partija naglašava da naši privrednici nemaju vremena za čekanje, da je situacija svakog dana sve složenija i da vlast mora napraviti odlučne korake ka rješavanju pomenutih problema.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.