Категорије
СНП

Posjeta ambasadora Republike Srbije SNP-u

JOKOVIĆ I BOŽOVIĆ POZDRAVILI ODLUKU MITROPOLIJE DA GRAĐANI VASKRS PROSLAVE U SVOJIM DOMOVIMA

Danas je u sjedištu Socijalističke narodne partije Crne Gore upriličen sastanak predsjednika i potpredsjednika SNP CG Vladimira Jokovića i Dragana Ivanovića sa ambasadorom Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimirom Božovićem.

Ambasador Božović je naglasio značaj susreta sa predstavnicima SNP CG, kao partije koja je igrala i igraće veliku ulogu u političkom životu Crne Gore. Prva tema o kojoj su sagovornici razmijenili mišljenja bila je situacija u Crnoj Gori izazvana širenjem virusa korona i mjere koje u tom smislu sprovodi Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.

Sagovornici su se kritički osvrnuli na nedeljno zadržavanje mitropolita Amfilohija u Centru bezbjednosti Podgorica, ističući da on uživa ogroman ugled ne samo u Crnoj Gori i Srbiji, već u cijelom pravoslavnom svijetu, te da nisu preduzete sve mjere zaštite prema njemu. To je naročito važno zato što mitropolit Amfilohije ima preko 82 godine i spada u visoko rizičnu grupu potencijalno obeljelih od virusa.

Sagovornici su pozdravili poziv Mitropolije crnogorsko-primorske građanima da Vaskrs proslave u svojim domovima i da se na taj način ispoštuju mjere NKT-a. U tom smislu, ambasador Božović je pozvao državljane Srbije u Crnoj Gori da se pridržavaju odluke Mitropolije i tako pokažu odgovoran odnos prema situaciji u kojoj se nalazimo.

Božović je iskazao spremnost Ambasade Srbije i Vlade Srbije za saradnju sa Socijalističkom narodnom partijom Crne Gore, kao i volju da se razmotre sve inicijative, ideje i predlozi koji će ići u pravcu poboljšanja odnosa između Crne Gore i Srbije.

Predsjednik SNP CG Vladimir Joković pozvao je članove Socijalističke narodne partije da ispoštuju sve preporuke NKT-a kako bismo što prije izašli kao pobjednici iz borbe sa pošasti koja je paralisala cijeli svijet.

Apostrofirao je nezavidan položaj u kojem se nalazi Mitropolija crnogorsko-primorska. Joković je ukazao da je Mitropolija, iako se pridržava svih mjera i preporuka NKT-a od početka vanredne situacije, ovih dana predmet napada brojnih funkcionera vlasti.

Odnosi između dvije bratske države, Crne Gore i Srbije, moraju biti na znatno višem nivou nego što su trenutno. Ekonomska saradnja je dobra, ali i tu postoji prostor za poboljšanje, a vlade dviju država treba u kontinuitetu da rade na tome.

Pripadnici srpskog naroda već godinama su diskriminisani od strane aktuelne vlasti, naročito u pogledu zapošljavanja. U tom smislu, procenat Srba zaposlenih u javnoj upravi u odnosu na ukupan broj onih koji si se izjasnili kao Srbi na poslednjem popisu, je minoran.

Predsjednik Joković je ovom prilikom čestitao predstojeći Vaskrs svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.