Категорије
СНП

Izbjeci da policijski pritvori postanu novi klasteri zaraze

Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra da tužioci treba da se uzdrže od određivanja pritvora građanima zbog kršenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kako bi se izbjeglo da policijski pritvori postanu novi klasteri zaraze korona virusom.

Brojna hapšenja i zadržavanja građana Crne Gore zbog navodnog širenja panike i uznemiravanja javnosti putem objava na društvenim mrežama privukla su pažnju i evropskih instituacija. Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero pozvala je crnogorske vlasti da „pronađu balans između podržavanja slobode izražavanja i proporcionalnog postupanja, u pokušajima da se izbjegne širenje panike i dezinformacija za vreme pandemije korona virusa“.

SNP CG je mnogo puta ukazivala da je sloboda izražavanja osnovna vrijednost Evropske unije, o kojoj se posebno mora voditi računa u procesu pristupanja Crne Gore evropskoj porodici naroda. I ranije je crnogorska vlast dobijala slična upozorenja, ali evidentno je da pouku iz njih nije izvukla i da je nastavila sa istim postupanjem prema građanima. Posebno je revnosna bila u treniranju strogoće nad sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske.

O lošim uslovima u policijskim prostorijama za zadržavanje već su ranije izvijestili Savjet za građansku kontrolu rada policije, ali i advokati.

Iz tog razloga, bilo bi dobro kada bi se mjera zadržavanja do 72 sata zbog kršenja mjera NKT-a koristila samo u izuzetnim prilikama. To je potrebno iz razloga što je jasno da se u ovim slučajevima ne radi o teškim krivičnim djelima koja bi nužno iziskivala zadržavanje.

Još jedna otežavajuća okolnost je to što se, osim samih pritvorenih, u opasnosti od zaražavanja nalaze i oni koji dolaze u kontakt sa njima, prije svih policajci i advokati. Zbog toga, smatramo da bi mjeru zadržavanja trebalo koristiti samo kada je ona izuzetno potrebna.

Već smo ukazivali na to da je broj uhapšenih zbog kršenja mjera NKT-a čak tri puta veći od broja oboljelih, te da se ne smije dozvoliti da dva pritvorenika dijele isti krevet. Nerijetko se dešava da policajci ne stižu ni da pripreme prostorije za prijem novih osoba. Pogoršanje sitaucije nastupa vikendom, kada ne dolaze higijeničarke koje su za taj posao angažovane preko agencije koja je kroz posebne procedure izabrana na tenderu.

Čak je u Glavnom gradu, koji bi trebalo da ima najbolje pritvorske uslove, zabilježeno da u osam od deset jedinica nema osvjetljenja. O stanju u ostalim gradovima teško je i govoriti.

Poseban razlog zašto o zadržavanju u trajanju od 72 sata treba dobro razmisliti je to što se u većini slučajeva radi o mlađim ljudima koji često ne zadiru u težinu situacije i problema sa kojim se kao društvo suočavamo.

SNP CG očekuje da će propisane mjere uskoro biti ublažene, te da za ovim vidom represije više neće biti potrebe. Dok se to ne desi smatramo da, umjesto pritvaranjem, problematično ponašanje treba biti sankcionisano alternativnim kaznama, što će u ovim teškim trenucima relaksirati sistem, a i izbjeći će se rizik od širenja virusa.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares