Категорије
СНП

Portparol SNP CG Miloš Rajković u izjavi za Dan ocijenio

EKONOMSKO ZAPOSTAVLJANJE SJEVERA DOVELO DO VEĆEG BROJA UMRLIH NEGO ROĐENIH

Nije rijetkost da od predstavnika izvršne vlasti čujemo poruke kako moramo uraditi sve da kreiramo ekonomsku, zdrastvenu, socijalnu i svaku drugu politiku zahvaljujući kojoj će nas u Crnoj Gori iz godine u godinu biti brojčano više, a ne manje.

Taj cilj je svakako nešto čemu svi treba da težimo , ali se moraju obezbijediti jednake šanse za razvoj u sistemu za koji će ljudi uvidjeti da je dobar za odrastanje i obrazovanje, dobijanje pristojanog posla, zasnivanje porodice i najvažnije vezivanje životnog vijeka za Crnu Goru.

Iako je ukupan prirodni priraštaj pozitivan, posebno brine što je on čak u 16 gradova negativan. Riječ je većinom o gradovima u sjevernom regionu Crne Gore, za koje mogu sa sigurnošću da tvrdim da se od kraja devedesetih pa sve do skoro vodila pogrešna ekonomska politika i da se u sjeverni region nije ulagalo skoro ništa . Sve to je proizvelo veliko iseljavanje iz ovog dijela zemlje zbog siromaštva , nezaposlenosti i besperspektivnosti, a samim tim i do većeg broj umrlih nego rodjenih. Ovdje ne mislim samo na iseljavanje u inostranstvo koje je masovno, već i u Podgoricu i primorije.

Naravno, nastavak velikih infrastrukturnih projekata, a prije svega valorizacija Bjelasice, uz završetak autoputa do Boljara će na neki način ponovo probuditi nadu da u gradovima na sjeveru gdje je više umrlih nego rodjenih se može i treba ostajati i da će veći broj mladih parova odlučiti da svoj život vežu za ovaj dio Crne Gore, koji po prirodnom bogatstvima predstavlja resurs ne za našu zemlju, nego za Evropu.

Ovdje je veoma bitna i socijalna politika vlade ali i lokalnih zajednica i njihovi podsticaji za novorodjenu djecu treba da budu veći i da omoguće da se može pristojnije živjeti. Treba pomagati mlade bračne parove i maksimalno se zalagati da u skladu sa svojim kvalitetima i interesovanjima obezbijede stan i posao uz državnu i lokalnu intervenciju. Takodje, u narednom periodu se ne smiju ukidati naknade, kao što je to bilo sa penzijama za majke sa troje i više djece, nego naprotiv mora se naći mehanizam da se nagrade svi koji žele da doprinesu razvoju ove zemlje, a zemlja će se razvijati ako nas bude bilo više, a kada nas je više, veća je konkurentnost i samim tim šansa da na vidjelo ispliva što više talentovanih i sposobnih pojedinaca koji će biti primjer i sjutra kada budemo dio porodice razvijenih zemalja i punopravna članica Evropske unije.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.