Категорије
Друштво

На мјесту народне технике градиће се пословно-стамбена зграда

Општина Беране спроводи акцију уклањања привремених објеката на неколико локација у складу са планском документацијом, у циљу уређења града и остваривања општих интереса. У плану је изградња пословно – стамбене зграде, затим изградња наставка заобилазнице и нове зграде Центра за културукао и стамбеног објекта за пензионере.

Поводом неистинитих, тенденциозних и злонамјерних тврдњи које су објављене на друштвеним мрежама да је Општина Беране наводно донијела одлуку којом су већ расподијељени станови у стамбено пословном објекту у улици Светог Саве – на мјесту гдје се налазила некада зграда Народне технике и који тек треба да гради, ради истинитог информисања јавности саопштавамо сљедеће: Изнијете тврдње немају никаквог утемељења у реалности. Напротив.

Како не би оставили простора различитим интерпретацијама дужни смо да прије свега упознамо цјелокупну јавност са чињеницама везаним за поступке привођења  намјени земљишта у  захвату ДУП-ова на територији Општине Беране.

Наиме у захвату ДУП-а Стари град на урбанистичкој парцели број 57 по налогу Општине Беране, Агенција за инвестиције и развој извршила је уклањање привремених објекта и објекта некадашње „Народне технике“ , ради привођења земљишта намјени, односно изградњи стамбено-пословног објекта.

Објекат некадашње „Народне технике“ је Уговором о купопродаји између Епархије Будимљанско-никшићке и Општине Беране прешао у власништво Општине Беране, а  Општина Беране се обавезала да на име купопродајне цијене Епархији Будимљанско-никшићкој уступи у новоизграђеном објекту 100 м2 пословног простора. Преостали пословни простор у овом објекту ће бити у трајном власништву Општине Беране, који је планиран за давање у закуп трећим лицима ради остваривање прихода у корист буџета Општине Беране, али ће конкретну најмену простора одредити након изградње овог објекта.

Стамбени дио зграде је предвиђен за решавање стамбених потреба запослених у локалној самоуправи, предузећима и установама чији је  оснивач Општина Беране. Урбанистичко-технички услови  за стамбено-пословни објекат су издати у априлу мјесецу 2020. године, док је израда пројектног задатка који ће дефинисати услове за израду пројекта у току. Након израде пројекта  и ревизије  истог, приступиће се одабиру извођача радова и надзорног органа.

Општина Беране ће у наредном периоду започети законом дефинисан поступак одређивања критеријума за рјешавање стамбених потреба службеника и намјештеника у локалној самоуправи, као и запослених у предузећима и установама чији је  оснивач Општина. Из свега наведеног може се закључити да Општина Беране није одредила ни комисију за расподјелу, а камо ли извршила расподјелу станова.

У захвату ДУП-а Лијева обала Лима на урбанистичкој парцели број 15, поред градског моста, започета је процедура уклањања привремених објеката ради привођења земљишта  намјени, односно изградње наставка заобилазнице и изградње Центра за културу. У току је тендер за избор пројектанта за израду главног пројекта заобилазнице.

У контактној зони  ДУП-а Лијева обала Лима и ДУП-а Медицински центар започета је процедура уклањања привремених објеката ради привођења земљишта намјени, односно ради изградње  приступних саобраћајница ка урбанистичким парцелама на којима је планирана изградња новог дјечјег вртића и стамбеног објекта којим ће се ријешити стамбено питање дијела пензионера са територије oпштине Беране.

Катастарска парцела на којој је планирана изградња новог дјечјег вртића предата је Министарству просвјете на даље управљање и налази се у фази  припремних радова. Катастарска парцела на којој је планирана изградња стамбеног објекта за пензионере налази се такође у фази припремних радова.

Закључак до којег се долази је да Општина Беране уклања привремене објекте са земљишта који су у власништву Општине Беране тј. свих грађана наше општине због уређења града и остваривања општих интереса.

Izvor: https://berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.