Категорије
СНП

Što prije preduzeti mjere za sprečavanje otpuštanja radnika

Zbog pandemije korona virusa, nažalost, već se dešava ono na šta smo upozoravali. Zavod za zapošljavanje je prije nekoliko dana saopštio da je u odnosu na 15. mart ove godine došlo do povećanja nezaposlenosti za 3.156 osoba ili 8,89 odsto.

Najveći broj osoba koje su ostale bez zaposlenja i po tom osnovu se prijavile na evidenciju Zavoda radile su kod poslodavaca kojima je pretežna djelatnost bila trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala, usluge smještaja i ishrane, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, ostale uslužne djelatnosti i građevinarstvo.

Podsjećamo da je u cilju sprečavanja širenja zaraze virusom korona Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti sredinom marta zabranilo rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara, hotela, fitnes klubova i teretana, frizerskih i kozmetičkih salona, butika, itd.

Iako su nadležne institucije uvjeravale da će biti preduzete potrebne mjere kako bi se izbjeglo otpuštanje zaposlenih, do sada od toga nismo vidjeli ništa. Naprotiv, građani jedva sastavljaju kraj s krajem, ne primaju platu ili su već ostali bez posla, a paketi pomoći koje je Vlada realizovala nisu dovoljni da svima obezbijede neophodnu podršku.

Otpuštanje radnika jasno govori o tome da pomoć države nije stigla do velikog broja poslodavaca i da mala i srednja preduzeća i preduzetnici nisu u stanju da zadrže zaposlene, a krediti IRF-a onako kako su zamišljeni i ponuđeni očigledno ne doprinose poboljšanju situacije.

Socijalistička narodna partija Crne Gore poziva vlast da u što skorijem roku pripremi adekvatan vid podrške poslodavcima kako bi se spriječilo otpuštanje radnika, odnosno pokušala sačuvati radna mjesta. Moramo učiniti sve kako bismo osigurali da ne dođe do daljeg povećanja nezaposlenosti, a time i do nesagledivih posledica po našu ekonomiju i društvo.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.