Категорије
СНП

Mr Marija Radinović, portparolka Odbora SNP Glavnog grada

VLAST DA SE SUZDRŽI OD PARTIJSKOG ZAPOŠLJAVANJA U DOBA PANDEMIJE

Osim što su izmijenili Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u dijelu omogućavanja dodjele socijalne pomoći u izbornoj godini, čelnici vlasti su otišli korak dalje, pa su nastavili sa zapošljavanjem u javnoj upravi.

Iako je aktuelna kriza izazvana pandemijom korona virusa mnoge crnogorske privrednike dovela u bezizlaznu situaciju i natjerala ih da otpuštaju svoje radnike, sa druge strane naše državne institucije nastavljaju sa primanjem novih zaposlenih ne vodeći računa ni o efektima koje će to imati na ekonomiju, ni o legitimnosti same odluke.

Dok Zavod za zapošljavanje izvještava o preko tri hiljade novih nezaposlenih, Ministarstvo prosvjete i Poreska uprava oglašavaju desetine slobodnih radnih mjesta pravdajući se činjenicom da izbori još uvijek nisu raspisani, te da ne čine ništa suprotno zakonu. Za svega mjesec dana Ministarstvo prosvjete je preko Zavoda za zapošljavanje raspisalo 135 oglasa, dok je preko Uprave za kadrove Poreska uprava zatražila 30 novih službenika.

Simptomatično je to što su desetine oglasa raspisane nakon 17. marta, kada je Vlada donijela niz mjera i preporuka, kao i zabrana za obavljanje djelatnosti velikog broja preduzeća, sa ciljem smanjenja negativnih posledica epidemije, ostavljajući tako bez posla hiljade radnika. Još je diskutabilnija činjenica da Ministarstvo prosvjete traži nova zapošljavanja u trenutku kada ostaje svega mjesec dana do kraja školske godine i kada je vrlo moguće da se djeca zbog pandemije neće vratiti u školske klupe, već će školovanje nastaviti preko online kanala.

Dok hiljade radnika sjede kući brinući da li će se vratiti na posao i da li će primiti sledeću zaradu, a poslodavci razmišljaju kako da sačuvaju biznise i zaposlene, državni organi povećavaju broj službenika. Potrebno je naglasiti da će se za plaćanje tih novih zaposlenih koristiti budžetska sredstva za koja nadležni priznaju da već nedostaju, odnosno da će se njihove plate finansirati od narodnih para u trenutku kada građani jedva preživljavaju i kada se ne zna da li ćemo morati da se zadužujemo kako bismo isplatili zarade prekobrojnima u javnom sektoru.

U izvršenju ovog perfidnog nauma predstavnike vlasti ne mogu spriječiti ni strateška dokumenta koja su sami usvojili, pa je tako plan optimizacije javne uprave koji predviđa smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, grubo pogažen.

Svjesni smo da je partijsko zapošljavanje najveći adut DPS-a i njihovih partnera, kojeg se neće odreći čak ni u uslovima pandemije korona virusa. Pri tome, oni ne vode računa o zdravstvenim radnicima, policajcima, komunalnim radnicima i pripadnicima drugih službi koji su ponijeli najveći teret i ključni dio odgovornosti u borbi protiv ove pošasti. Medicinari nisu zaslužili ni da se pitanje povećanja njihovih zarada uvrsti u dnevni red sjednice Skupštine Crne Gore. Po mišljenju čelnika DPS-a, aplauz u osam im je dovoljan.

Bilo bi dobro kada bi se omogućilo pravično zapošljavanje, posebno mladih ljudi i na taj način osigurao njihov ostanak u zemlji. Međutim, dok god se to radi po partijskom ključu i brinući isključivo o interesu trenutne vlasti, bićemo u začaranom krugu iz kojeg nema izlaza.

Socijalistička narodna partija Crne Gore poziva vlast da se makar u izbornoj godini suzdrži od provjerenih načina obezbjeđenja sigurnih glasova, proklamovanih aferom „Snimak“, i da se posveti saniranju posledica pandemije korona virusa i ponovnom kreiranju normalnih uslova za život i rad naših građana.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.