Категорије
СНП

Nepravedno je razmišljati o ukidanju neradne nedelje

Socijalistička narodna partija Crne Gore izražava zabrinutost zbog toga što je Ministarstvo ekonomije najavilo da će uzeti u razmatranje inicijativu Unije poslodavaca o ukidanju neradne nedjlje, imajući u vidu okolnosti izazvane epidemijom korona virusa i probleme i gubitke koji su s tim u vezi nastali u poslovanju privrednih subjekata iz sektora trgovine.

S obzirom da su radnici u velikim trgovinskim lancima i manjim trgovinama u poslednjih dva mjeseca, pored zdravstvenih radnika, policajaca i drugih, bili na prvoj liniji odbrane od korona virusa, trudeći se svakodnevno da izađu u susret svim građanima Crne Gore, smatramo nepravednim da se sada uopšte razmišlja da im se oduzme jedini slobodan dan u toku sedmice, koji su teškom mukom dobili.

Naime, poznato je da su već decenijama radna prava ovih ljudi najugroženija, da rade vrlo težak posao za male plate, često prekovremeno, te da su do uvođenja neradne nedelje u oktobru prošle godine imali svega jedan ili dva slobodna dana u toku mjeseca. Takođe, vrlo često su, za razliku od ostalih građana, uskraćeni za slobodan dan i tokom državnih, vjerskih i drugih praznika.

Osim toga, smatramo da trgovinski sektor nije ni na koji način bio ugrožen tokom aktuelne krize, jer su trgovački objekti radili za sve vrijeme trajanja mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, među poslednjima im je skraćeno radno vrijeme, dok su bili prvi kada su mjere popustile i kada se počelo razmišljati o produženju radnog vremena.

SNP CG smatra da je više nego neophodno poštovati princip o četrdesetosatnoj radnoj sedmici i pravu zaposlenih na slobodan dan u toku sedmice, kao i u dane državnih i drugih praznika, i za to ćemo nastaviti da se zalažemo i ubuduće. S obzirom da je uvođenje neradne nedelje povećalo produktivnost rada poslodavaca u ovom sektoru, kao i poboljašalo kvalitet života pojedinaca, porodica i društva u cjelini, apelujemo na nadležne organe da ne učine ponovo nepravdu zaposlenima u ovom sektoru, posebno u izazovnom periodu krize kada je njihovo opterećenje na radnom mjestu dodatno poraslo.

Ne smijemo dozvoliti da i ova kriza padne na teret onih koji godinama trpe i čija su prava u kontinuitetu ugrožavana, a koji su tako posvećeno i hrabro radili tokom trajanja pandemije, često i bez osnovnih zaštitnih sredstava, brinući jedino o dobru svojih sugrađana.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.