Категорије
Актуелно

НКТ: Од 11. маја дозвољен саобраћај унутар региона и улазак у вјерске објекте

Национално координационо тијело за заразне болести донијело је одлуку да се од 11. маја омогући саобраћај личним возилима и јавни превоз путника УНУТАР приморског региона (Херцег Нови, Котор, Тиват, Будва, Бар и Улцињ) укључујући и Цетиње, затим унутар централног региона (Подгорица, Даниловград, Тузи, Цетиње, Никшић, Шавник и Плужине) и унутар сјеверног региона (Пљевља, Жабљак, Бијело Поље, Беране, Мојковац, Колашин, Плав, Рожаје, Андријевица, Петњица и Гусиње) .

У путничком моторном возилу не могу се у исто вријеме превозити више од два пунољетна лица, осим ако се превозе чланови заједничког породичног домаћинства. Ова забрана не односи се на возила правних лица којима се врши превоз запослених, возила представника медија и возила која се користе за потребе хитних интервентних служби (здравство, полиција, војска, ватрогасне службе и сл.).

Такође, донесена је одлука о потпуном отварању унутрашњег поморског саобраћаја.

Превозници у путном и поморском саобраћају су обавезни на примјену мјера превенције у складу са Упутством ИЈЗЦГ и то: сви путници морају носити заштитне маске; није допуштено стајање у возилу односно пловилу.

Дата је сагласност за почетак нормализације стања у здравственом систему и то:

У Клиничком центру Црне Горе и општим и специјалним болницама почиње процес у којем ће постепено бити поново доступни сви специјалистички прегледи свим пацијентима.

Обезбиједиће се да сви пацијенти током боравка у здравственој установи носе заштитне маске (под условом да ношење маске дозвољава клинично стање пацијента и да маска не компромитује респираторну функцију пацијента) и обезбиједи поштовање физичке дистанце од најмање два метра између пацијената; На видном мјесту у здравственој установи биће истакнуто обавјештење о прописаним привременим мјерама превенције и сузбијања новог коронавируса;

Обезбиједиће се средства за дезинфекцију руку пацијената на улазу/излазу из здравствене установе;

Одложиће се спровођење програма скрининга рака дебелог цријева, рака дојке и рака грлића материце док трају мјере;

У домовима здравља спроводиће се мјере које ће омогућити рационално и ефикасно коришћење људских ресурса у актуелним епидемиолошким условима;

Наставиће рад у пункту за пацијенте „сумњиве на инфекцију вирусом КОВИД 19“ који је отворен у здравственом објекту Толоши; и

Обезбиједиће се упућивање и транспорт пацијената на лијечење ван Црне Горе, искључиво у случајевима животне угрожености пацијента.

У вјерске објекте од 11. маја биће омогућен улазак под одређеним условима.

-У вјерском објекту моћи ће боравити максимум једно лице на 10 квадрата, а изван максимум 20 лица уз 2 метра дистанце. На улазу мора постојати информација о максималном броју лица, у објекту сви морају носити маске осим свештеника у обреду, а на улазу и излазу, обавезна је дезинфекција руку – наводе из НКТ, уз напомену да је забрана окупљања и даље на снази.

Izvor: https://www.rthn.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.