Категорије
СНП

SNP CG poštuje svijetle primjere pregnuća ka stvaranju slobodnog svijeta

Devetog maja slavimo dva značajna događaja koji su u velikoj mjeri opredijelili sudbinu posleratnog svijeta – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Naime, na ovaj dan 1945. godine u Berlinu potpisana je bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je i zvanično slomljena nacistička ideologija – ideologija zla, krvi i osvajanja, koja je odnijela milione ljudskih žrtava.

Države članice i potencijalni kandidati za članstvo u Evropskoj uniji danas obilježavaju Dan Evrope, koji je ustanovljen kao sjećanje na Šumanovu deklaraciju kojom je započet proces evropskih integracija.

Poštujući tekovine ovih značajnih događaja, poštujemo svijetle primjere pregnuća ka stvaranju slobodnog svijeta zasnovanog na antifašizmu, toleranciji, solidarnosti, te poštovanju ljudskih i manjinskih prava.

Antifašistička borba, koja je zapaljena crnogorskom bakljom 13. jula 1941. godine i tako pokrenula Evropu na sveopšti ustanak, i danas ostaje u srcu naših građana kao tekovina na koju smo posebno ponosni i koje se ne odričemo. Ona je krunisana slavnog 9. maja kada je nacistička mašinerija konačno stala i položila oružje pred slobodarskim narodima Evrope i svijeta.

Crna Gora, kao zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji, mora se potruditi da ispuni sve potrebne kriterijume kako bi zavrijedila da postane dio evropske porodice naroda. Međutim, vlast koja tri decenije opstaje u našoj državi nije sposobna da ovaj posao obavi na pravi način. Poznato je da proces pregovaranja sa EU traje više od osam godina, te da su svega dva pregovaračka poglavlja privremeno zatvorena.

Korupcija, kriminal, vladavina prava, zarobljeno pravosuđe, problemi u oblasti medija su neke od najvećih zamjerki koji nam stižu iz Brisela već godinama. Nepostojanje volje vlasti da se mijenja i da uzme u obzir ove kritike, Crnu Goru svakog dana dovodi u sve bezizlazniju sitauciju.

SNP CG želi da ovaj veliki datum bude i dalje ideja vodilja naših građana i države, te da uskoro dođe do promjene sistema vrijednosti u kojem će svaki pojedinac biti jednak.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.