Категорије
Актуелно

РЕЖИМ ЈЕ ПРЕШАО ЦРТУ У ОБРАЧУНУ СА ПРАВОСЛАВЉЕМ

Ухапшени владика Јоаникије и свештеници, одређено им задржавање до 72 сата

Епископу будимљанско-нишићком Јоаникију и никшићким свештеницима, након саслушање у Центру безбједности Никшић, па потом код тужиоца одређено је задржавање до 72 сата

Епископу будимљанско-нишићком Јоаникију и никшићким свештеницима, након саслушања у Центру безбједности Никшић, па потом код тужиоца одређено је задржавање до 72 сата.

Око 2 сата иза поноћи, Владика је доведен у Основно државно тужилаштво, гдје је њему и свештеницима након више од 2 сата саслушања одређен притвор.

Притвор до 72 сата одређен је свештеницима никшићког саброног храма Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевижу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу.

Свештеник Слободан Јокић није испитан јер је у болници.

„Њима се на терет ставља кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, јер су супротно наредбама Министарства здравља прекршили забрану окупљања на јавном мјесту и организовали вршење вјерског обреда-литије улицама града Никшића, којој је присуствовао већи број грађана“, стоји у саопштењу које је потписао државни тужилац и потпарол ОДТ у НК, Стево Шекарић.

Након величанствене литије у Никшићу, која није била планирана, нити је Владика или били ко од свештеника позвао народ који се самоиницијативно окупио у великом броју пред саборном никшићком црквом, велики број полицијских службеника у „марицама“ дошли су да приведу Владику и свештенство.

Ипак, под притиском великог броја окупљених грађана службеници Управе полиције били су принуђени да коригују првобитну намјеру да владику Јоаникија и седам свештеника, као окореле криминалце, убаци у марицу и спроведе у ЦБ Никшић.

Окупљени грађани испред ЦБ

Грађани окупљени испред Парохисјког дома, нијесу дозвољавали полицији да Владику и свештенство одведу марицама. Након што су својим колима стигли у Центар безбједности Никшић, за њима је кренуо велики број грађана, који су цијеле вечери били испред ЦБ, пјевали молитве, и узвикивали „не дамо светиње“, и „не дамо Владику“.

Полиција која је била испред ЦБ имала је опрему за разбијање демонстрација.

Око 2 сата иза поноћи, из Центра безбједности, Владика и свештенство су приведени у никшићко ОДТ.

Свештеници су, у име Светог Василија, замолили људе да буду мирни, и да ни на какав начин не нашкоде полицији.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.