Категорије
Актуелно

Писмо 73 универзитетска професора

Владико, молимо се да изађеш чвршћи и да нас с крстом, који ти је суђено носити, и даље предводиш

Већ дуго смо, сматрају, свједоци да све треба обесмислити и претворити у ништа, али ваљда не на дан Светога Василија и против свештенства

Професори са универзитета који су стали у одбрану Цркве огласили су се а поводом хапшења Владике Јоаникија. Њих 73 упутило је отворено писмо грађанима Црне Горе, обраћајући се молбом да се чује њихов глас.

„Живимо у времену великих изазова. Велики изазови изискују и велике људе. Такав је наш утамничени владика Јоаникије. Зато не чуди непримјерено и сигурно неосновано привођење и задржавање Владике и никшићког свештенства. Није, наиме, случајно што је мета онај који стоји на челу свештенства и вјерног му народа, досљедно служећи Богу. Све нас забрињава гнусни и ових дана неочекивани излив мржње и насиља. Они који бране Владику и светиње доживљавају се као непријатељи. Други, уз хемијска средства и крилатицу „поступи по наређењу”, извршавају задатак, мислећи да сила Бога не моли“, навели су у писму.

Против кога и до када ће диктатура у обланди демократије тако да се понаша према своме народу, питају професори.

„Да се код нас ништа не промијени набоље, илустративно посвједочи синоћно приказивање филма генијалног Живка Николића „У име народа”. Неки очигледно и даље мисле да би држави, а заправо њима, најбоље било без народа. Свима су, не само у Црној Гори, познате чудодејствујуће мошти Светог нам оца Василија, слава му и милост. Кад се то зна, не чуди што је он на свој дан призвао народ, као Господ своје апостоле. И наравно, десио се још једном – народ. Материјалистички и по природним законима несхватљиво, али по духовним законима природно“, истичу.

Шта су могли свештеници? Да као власт игноришу народ?

„Не, они су пригрлили вјерни народ, и са њим, ненајављено, али потпуно безбједно, литијом освештали град Светог Василија. Своје добре намјере и хришћанску љубав посвједочио је на најбољи начин владика Јоаникије, позвао на мир и уздржаност и одазвао се позиву полиције. И умјесто да се такав човјек поштује, требало га је утамничити. Демонстрирати силу и доказати да се иза решетка може наћи свако, осим онај који треба да буде ту, наводе професори.

Већ дуго смо, сматрају, свједоци да све треба обесмислити и претворити у ништа, али ваљда не на дан Светога Василија и против свештенства.

„Будући да је стручна јавност подијељена око новог коронавируса, који нас је закључао и ваљда припремио за ропство с тежњом да болест постане животни стил, а да страх не напушта медијски простор, као да је маска важнија и од одијела, онда нама остаје да без сумњичавости вјерујемо једино у Бога и нашу Свету Цркву, Светога Василију и Владику. Владико, ми немамо моћ, али се молимо да изађеш чвршћи и да нас с крстом, који ти је суђено носити, и даље предводиш. На многаја љета, наводи се даље у писму.

Он су позвали све који имају моћ да чују глас народа и пусте нашег владику и свештенство на слободу, и да не врше насиље над вјерним народом, да не би били актери Соломонове мудре изреке „Тамо гдје крочи дрскост, ту царује бешчашће“.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.