Категорије
Актуелно

Vladika Joanikije i sveštenici pušteni na slobodu

„Moramo biti realni ljudi. Mora se od nečega živjeti. Čudim se našim vlastima, kao da im je jedini problem vjera i crkva. Žao mi ih je, em povremeno ratuju sa Njegošem, a sad su počeli i sa Svetim Vasilijem“, kazao je Joanikije

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) pušteni su na slobodu.

Njima je ranije bio određen pritvor od 72 sata zbog litije koja je u Nikšiću održana 12. maja, na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pušteni su i sveštenici Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević. 

Kada su građani koji su bili okupljeni ispred zgrade tužilaštva u Nikšiću saznali za odluku o puštanju na slobodu, počelo je skandiranje „Vladika, pobjeda“ i „Nikšićani brane svetinje“.

Episkopa i sveštenike građani su dočekali skandirajući „Ne damo svetinje“ i „Ne damo te vladiko“, ali i sa cvijećem i bakljama. 

„Prvo da vam se zahvalim na podršci“, kazao je Joanikije. 

„Ova vaša podrška je nastavak naše borbe za svetinje. Imali smo jedan mali nesporazum sa ovim vlastima. Shvatili su koliko znači Sveti Vasilije za ovaj grad“, kazao je Joanikije dok je narod skandirao „Hoćemo litije“.

Episkop je kazao da moraju voditi računa o zdravlju ljudi zbog virusa, ali i da je Sveti Vasilije sačuvao narod i Crnu Goru. 

Ponovio je da su htjeli da proslave praznik Svetog Vasilija kako se može ali i da su stalno bila ta iznenađenja znajući koliko narod voli Svetog Vasilija.

Kako je kazao niijesu smjeli da povrijede narod i njegova osjećanja kada su vidjeli koliko ih se skupilo i odlučili su da prođu molitvenim hodom, pa su na taj način i spasili mir u Crnoj Gori . 

Nikšić
Okupljeni građani(Foto: Luka Zeković)

„Tek su nastali problemi kada se ova vlast umiješala“, kazao je Joanikije.

Zamolio je narod da ne skandiraju ružne riječi i uvrede i dodao da su policajci bili više nego korektni i profesionalni i da su oni dio čestitog naroda koji pošteno rade da zarade svoju koru hljeba.

„Moramo biti realni ljudi. Mora se od nečega živjeti. Čudim se našim vlastima, kao da im je jedini problem vjera i crkva. Žao mi ih je, em povremeno ratuju sa Njegošem, a sad su počeli i sa Svetim Vasilijem“, kazao je Joanikije. 

Kako je rekao, Sveti Vasilije okuplja narod oko ćivota i stiže da pomogne svima. 

„Svi su bili svjedoci vaše odanosti crkvi, vjeri i Svetom Vasiliju. Ova će borba da traje i treba se spremiti na dugu borbu“, kazao je Joanikije, a narod je ispratio povicima  „Hoćemo litije“. 

„Hoćemo slobodu vjere, da se poštuje Ustav i zakon. Mi ćemo se boriti i za slobodu vjere i za ljudsko dostojanstvo i za čast i slobodu svakog čovjeka. Pošto će ovo dugo da traje da se polako raziđemo. Biće još dana. Neka se ova borba nastavi istinom i pravdom i ljubavlju prema našoj otadžbini i ljubavlju prema Gospodu“, poručio je Joanikije. 

Nakon što su Joanikije i sveštenici otišli, članovi Bratstva pravoslavne omladine Svetog Vasilija i crkvenih horova očistili su dvorište gdje su građani proveli 16 sati.

Baklajda, Nikšić
Bakljada nakon saznanja da su Joanikije i sveštenici pušteni na slobodu(Foto: Svetlana Mandić)

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Nikšiću, Stevo Šekarić rekao je večeras novinarima da Joanikiju i osmorici sveštenika neće biti produženo zadržavanje, a o detaljima će biti riječi sjutra na konferenciji za novinare koja je zakazana za 10 časova. 

Joanikije i sveštenici su nakon puštanja iz pritvora došli među građane koji od juče u devet časova ujutro čekaju odluku.

Ispred tužilaštva u Nikšiću večeras se nalazi više hiljada građana koji su se tu okupili još jutros u devet časova u znak protesta zbog hapšenja Joanikija i sveštenika.

U Ulici Nikole Tesle, ali samo u dijelu gdje se nalazi zgrada suda i tužilaštva i gdje su građani, nema ulične rasvjete.

Građani mobilnim telefonima osvjetljavaju dio ulice Nikole Tesle u Nikšiću
Građani mobilnim telefonima osvjetljavaju dio ulice Nikole Tesle u Nikšiću(Foto: Svetlana Mandić)

Građani su pokušavali da mobilnim telefonima koliko-toliko osvijetle dio ulice gdje se nalaze.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.