Категорије
СНП

Najoštrije osuđujemo prekomjernu upotrebu sile nad građanima Pljevalja

Budimir Tanjević, predsjednik OO SNP Pljevlja

Crna Gora prolazi kroz, možda, najteži period u svojoj novijoj istoriji, obilježen posledicama pandemijskog virusnog oboljenja pod nazivom Korona – Kovid 19. Zdravstveni radnici i službe su pokazali visok stepen efikasnosti, organizovanosti, stručnosti i posvećenosti u sprečavanju širenja epidemije. Sve njene posledice je teško sagledati i procijeniti.

Crnogorsko društvo, nažalost, pokazuje znakove i nekih drugih bolesti, ništa manje opasnih. Jedna od njih je dijagnostifikovana kao endemska korupcija, a obznanila je niko drugi nego ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

Korupcija je uvijek povezana sa pokvarenošću, potkupljivošću, podmićivanjem, a sve radi sticanja sopstvene koristi i očuvanja nezasluženo osvojenih privilegija kroz zloupotrebu društvenog i državnog položaja, radnog mjesta, povjerene funkcije i slično. Svaka profesija je podložna da oboli od virusa korupcije, zavisno od ličnog imuniteta pojedinca i njegovog profesionalnog integriteta.

Nikada se ne treba ni u jednoj prilici „bacati kamenom“ na profesiju i zanimanje jer njihov ugled i povjerenje građana u njih zavisi od pojedinaca koji ih obavljaju. Ali zato treba u svakoj prilici, pa i na ovaj način ukazivati na primjere neprofesionalnog obavljanja povjerenih poslova od strane pojedinaca i zahtijevati, kroz proceduru zasnovanu na zakonu njihovu odgovornost – moralnu, disciplinsku i krivičnu.

Neka zanimanja su posebno izložena percepciji javnosti. Jedno od njih je i zanimanje policajca – čuvara javnog reda i mira i lične i materijalne sigurnosti građana. Nažalost, ovih dana svjedoci smo neprofesionalnog odnosa pojedinih policijskih službenika prema građanima koji izražavaju na miran način svoje neslaganje sa pritvaranjem sveštenih lica Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori kojima se ograničava ustavno pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovjesti.

Socijalistička narodna partija najoštrije osuđuje prekomjernu upotrebu fizičke sile ispoljene na građanima Pljevalja 13. maja ove godine na protestnoj šetnji na gradskom korzou, zahtijevajući identifikaciju i procesuiranje policijskih službenika koji su prekršili službena pravila. Ne sprečava se opasnost od širenja virusne epidemije, a što je bio izgovor za angažovanje policijskih snaga za onemogućavanje skupa, batinanjem lica koje ne pruža otpor od strane sedmorice policajaca, koja scena je zabilježena u našem gradu. Takvi policajci nemaju pravo da nose uniformu sa simbolima države Crne Gore.

Istovremeno pozivamo rukovodstvo policije i nadležne državne organe da, u cilju smirivanja postojećih tenzija, povedu na primjeran način dijalog sa građanima, radi uspostavljanja narušenog povjerenja. Bezbjednost države i građanski mir najbolje će čuvati građani koji imaju povjerenje u državne organe.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.