Категорије
Актуелно

Opština HN pomaže domaćinstvima bez prihoda da prevaziđu posledice pandemije

Jednokratno do 250 eura

HERCEG NOVI – Opština Herceg Novi formirala je Komisiju za utvrđivanje jednokratne pomoći za domaćinstva bez prihoda radi prevazilaženja posledica epidemije zarazne bolesti izazvane virusom Kovid-19. Pravo na jednokratnu pomoć, kao vid materijalne podrške, ima porodica ili pojedinac koji je zbog posebnih okolnosti, tačnije epidemije ostao bez prihoda zbog prestanka radnog odnosa. Ovo pravo mogu da ostvare državljani Crne Gore sa prebivalištem u Herceg Novom, kao i stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom na teritoriji opštine Herceg Novi. Poslovnikom o radu određeni su kriterijumi, način rada i odlučivanja, visina i vrsta jednokratne pomoći građanima koji su ostali bez prihoda u toku epidemije Kovid-19. Na čelu Komisije je sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić, a u sastavu su Tamara Vujović, savjetnica gradonačelnika i Ana Zambelić Pištalo sekretarka za kulturu i obrazovanje.

Jednokratna pomoć se može utvrditi kao novčana pomoć ili pomoć u robi (hrana, prehrambeni artikli, sredstva za ličnu higijenu, ljekovi, medicinska pomagala i sl.) ili novčanim sredstvima, stoji u Poslovniku o radu.

Visina jednokratne novčane pomoći može biti odobrena pojedincu i porodicama bez prihoda, u sledećim iznosima: pojedincu 100 eura, dvočlanoj porodici 130 eura, tročlanoj porodici 180, četvoročlanoj 200, a porodici sa pet i više članova 250 eura. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć pojedinac ili porodica mogu da ostvare jednom u toku 2020. godine. Zahtjev za ostvarivanje prava podnosi se Sekretarijatu za lokalnu samoupravu. Podnosilac uz zahtjev dostavlja potrebnu dokumentaciju i to: kopiju lične karte, izjavu o članovima zajedničkog domaćinstva, dokaze o primanjima za sve članove domaćinstva, rješenje o prestanku radnog odnosa za podnosioca zahtjeva (uz naznačene podatke o dužini radnog odnosa i visini plate) i žiro-račun podnosioca zahtjeva. Komisija će ocjenjivati postojanje činjenica i okolnosti istaknutih u zahtjevu i na osnovu istih predlagati vrstu i visinu pomoći koja će biti dodjeljena iz budžeta lokalne

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.