Категорије
Друштво

GI „Sačuvajmo Sinjajevinu” povodom godišnjice protesta poručuje da ne odustaje od zahtjeva

Sinjajevina ne smije i ne može biti pretvorena u vojni poligon, a za njenu čistotu i dalje su spremni da se bore njeni mještani, koji ostaju vjerni datoj riječi, da će je, ako treba, i životom braniti, što su poručili prije godinu dana na kaunu Okrugljak kod Crkve Ružice 19. maja 2019. na prvom protestu za spas Sinjajevine, saopšteno je juče iz Građanske inicijative „Sačuvajmo Sinjajevinu” povodom godišnjice protesta protiv vojnog poligona na toj planini. Kako navode, i danas ponavljaju njihov glavni zahtjev, odnosno poništavanje odluke o proglašavanju Sinjajevine vojnim poligonom, a umjesto toga, od Vlade traže da je proglase regionalnim parkom prirode i podrže razvoj poljoprivrede i turizma na njoj.

– Uprkos ignorisanju, etiketiranju i bahatosti na koju nailazimo u Ministarstvu odbrane, a nažalost i u samoj Vladi, mi u Građanskoj inicijativi „Sačuvajmo Sinjajevinu” nijesmo obeshrabreni. Naprotiv! Naša borba je tek počela, za našu borbu imaju sluha u naučnoj zajednici u Evropi, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu, Unesku, a što je najvažnije nas razumiju građani Crne Gore – poručuju u inicijativi i najavljuju novo protestno okupljanje 12. jula.

U toj organizaciji podsjećaju da je njihovu peticiju, kojom je traženo da Sinjajevina bude proglašena za park prirode, Vlada ignorisala, čime su pokazali „da u Vladi umjesto demokratskih vladaju autoritarni principi, po sistemu: ‘Biće kako mi kažemo, a ne kako hoće narod’“.

– Ironija je veća kada se to predstavi demokratijom i kad se narodu govori biće vam bolje kad vam bombardujemo planinu i uništimo vam izvor egzistencije, praveći od uzornih domaćina socijalne slučajeve – navode u inicijativi.


Evropski parlamentarci više brinu nego naši
U GI „Sačuvajmo Sinjajevinu” navode da su uzaludni bili i zahtjevi poslanika Evropskog parlamenta da se prema Sinjajevini postupa odgovorno, da se napravi nezavisna studija o uticaju vojnog poligona na biodiverzitet i mještane Sinjajevine.
– Tužno je, ali istinito, poslanici iz Evrope više su brige pokazali za građane Crne Gore, posebno Sinjajevine, nego oni koji tvrde da zastupaju interese nas rođenih u Crnoj Gori – navodi se u saopštenju.
Vlada je, kako navode, svoj odnos prema građanima pokazala tako što je „ljude koji pokazuju istinsku ljubav prema svojoj domovini počela da etiketira kao državne neprijatelje i nekakve hibridne ratnike”.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.