Категорије
Актуелно

Владика Јоаникије: Чуди ме да Ђукановић прича о оснивању црногорске „цркве“, када је за вријеме његове владавине створена квазицрква коју предводи Мираш

Зар није било доста бруке Црне Горе са том дружином него јој треба још једно застиђе. Ако је и од Ђукановића, много је – каже владика будимљанско-никшићки Јоаникиje.

Ниједном властодршцу овог свијета, па ни Милу Ђукановићу, не припада право да оснива било коју цркву, нарочито не православну. Изјавама да ће основати или обновити црногорску цркву Ђукановић директно крши Устав државе чији је предсједник, а који описује да је Црква одвојена од државе, што је важно цивилизацијско достигнуће.

Овим ријечима владика будимљанско-
никшићки Јоаникије за „Блиц“ износи став о најновијим пријетњама које је упутио Мило Ђукановић.

Предсједник Црне Горе – након што су грађани сами изнова кренули у литије, а он одговорио хапшењем владике Јоаникија и осморице свештеника – изнио је тврдње да ће основати „цркву православних Црногораца“, али и да ће оно што је СПЦ „отела опет бити враћено Црној Гори“. Тиме је Ђукановић још једном јавно потврдио да настоји да одузме највредније храмове Митрополије црногорско-приморске.

Владика Јоаникије каже за „Блиц“ да су све изјаве Мила Ђукановића о Цркви антиуставне и антицивилизацијске.

„Да не говоримо о томе колико су у супротности са вјером и канонским поретком Цркве“, истиче владика.

„Чуди ме да и даље прича о обнављању и оснивању црногорске цркве, када је за његове владавине већ таква квазицрквена и проусташка творевина основана. Предводи је удбашки распоп Дедеић“, поручује владика и пита:

„Зар није било доста бруке Црне Горе са том дружином него јој треба још једно застиђе. Ако је и од Ђукановића, много је – каже владика будимљанско-никшићки Јоаникије, због чијег је привођења и хапшења народ у готово свим градовима изашао на улице у знак протеста, а полиција реаговала брутално употребљавајући силу.

Када је након ослобађања владике дјеловало да ће режим макар неко вријеме покушати да одржи мир у Црној Гори, позвани су на саслушање свештеници из Берана, њих петорица. С друге стране, недељама власт није одговорила Митрополији на упућен захтјев да се разговара о спорном закону о слободи вјероисповјести.

Извор: ИН4С

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.