Категорије
Актуелно

Ријеч Драгослава Шћекића у кући Војводе Гавра Вуковића у Беранама, 21.маја 2017. Године

ХОЋЕМО ИСТИНСКУ ЦРНУ ГОРУ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА А НЕ ПРИВАТНУ ДРЖАВУ

21. мај 2006. је био један од најемотивнијих дана у нашим животима у новијој историји Црне Горе. Тог дана је на референдуму одлучено да Црна Гора обнови пуни међународно-правни субјективитет. Већина грађана Берана се тада изјаснила за очување државне заједнице, значајан број садашњих и бивших суграђана се изјаснио за обнову пуног државно-правног субјективитета, али ни један грађанин Берана није гласао против Црне Горе!
Пуних десет година Беранe носи стигму града који је гласао против Црне Горе и ми данас желимо да ставимо тачку на ту причу, јер Беране не да није гласало против Црне Горе, већ је увијек давало своје најсветије за њу.

Деценија неправде и етикетирања су оставиле не само емотивни траг код наших суграђана, него су многима од нас угрозили биолошки опстанак и голу егзистенцију, а све због тога што смо имали другачије мишљење у демократском процесу.

Поштовани грађани,

Почећу од мјеста на коме се данас налазимо. Од куће Војводе Гавра Вуковића, првог министра иностраних послова Црне Горе из времена када је слобода извојевана крвљу и храброшћу наших предака. Наставићу са његовим оцем, чувеним војводом Миљаном Вуковим који је водио Васојевиће у борбама за ослобођење и уједињење овог краја са Црном Гором. И поменућу још Игумана Мојсија Зечевића који у вријеме највећег окупаторског зулума показао велику духовну и надљудску снагу и покренуо искру слободе на садашњем сјеверу Црне Горе.

Игуман Мојсије Зечевић је мијењао Петра првог Петровића, Светог Петра цетињског, када овај није био у Црној Гори што довоњно говори о његовој величини и значају.

Њихове кости почивају испод Манастира Ђурђеви ступови који је већ осам вјекова чувар слободе, духовне снаге и државног континуитета у овим крајевима.
Само њих тројица су довољна па да поносно кажемо да су Беране и Васојевићи за слободу Црне Горе дали много више него што нам се признаје и што се другима приписује.

Захваљујући васојевићким борцима, Црна Гора је двоструко увећала своју територију и наши преци су дали највећи допринос у ослобођењу након петовјековне окупације.
Борци из нашег краја су се храбро борили и у првом свјетском рату држећи одступницу у Мојковачкој операцији, а и другом свјетском рату су идеали Беранаца били борба против окупатора и антифашизам.
И на те три вертикале: борбу за слободу, уједињење и антифашизам је данас поносан свако од нас.

Поносни смо на све њих и све што су урадили, на све положене животе за слободу и право да сами одлучујемо о својој судбини. Сигаран сам да се нико од наших предака није борио за државу у којој ће њихови потомци бити дискриминисани, само зато што другачије мисле и говоре, иако истим језиком.

О својој судбини смо одлучивали и 2006, у емотивној атмосфери, неравноправним условима, а већина нас је била изложена притисцима и уцјенама којима нисмо подлегли.

Нисмо били против Црне Горе него за Црну Гору, али смо истицали да не желимо приватну државу, слабих институција, државу без владавине права. Цијенили смо наше нераскидиве братске и историјске везе, и сматрали да у већој заједници имамо веће шансе за напредак и развој нашег краја и државе. Ових десет година су нажалост показале да развој Црне Горе спутавају појединачни интереси и изражене неприродне подјеле.

Са друге стране ми смо протеклих десет година, а посебно последње двије, колико обављамо власт у Беранама, сваким даном практично показивали како се поштује држава и како се воли Црна Гора.
Десет година смо неуморно указивали на мане система који је пријетња по нормално функционисање Црне Горе. У Беранама смо 2014. затекли презадужену општину, са много проблема, али то нас није и не може спријечити да пребродимо лоше моменте и створимо боље и здравије услове, насупрот оних појединаца, којима су повјерене значајне функције на највишим нивоима, а који су својим понашањем највише допринијели унижавању угледа Црне Горе и унижавању свих оних идеала за који су наши преци гинули.

Након преузимања власти у Беранама, управо ми смо урадили оно што се очекује од некога ко воли свој град и своју државу. Подигли смо кривичне пријаве против одговорних за проневјере општинске имовине и новца, и већ двије године чекамо државне институције да се коначно изјасне о овим предметима. Даноноћно, већ двије године, радимо на враћању повјерења у институције система, односно у институцију Општине Беране. Слободно могу да кажем да смо успјели да „корупција и проневјера“ нису више ријечи које се везују за нашу општину. Враћање повјерења у општину је тежак посао који се неће видјети одмах, али ће донијети промјене које нико неће моћи да заустави, а оне су значајне за све грађане и Берана и Црне Горе, без обзира којем субјекту припадали.

Своје поштовање према држави и њеним грађанима, који су једини носиоци њеног суверенитета, показујемо и кроз низ развојних пројеката које смо покренули. Ми патриотизам доживљавамо као низ резултата који ће омогућити пристојан живот свим нашим грађанима.
Покренули смо наставак радова на новој хали спортова, који су стајали пет година. Нисмо заборавили ни стару халу која је урушена због небриге. И на њеном мјесту ће ускоро нићи нови објекат који ће бити понос града.

У прве двије године смо почели са рјешавањем ургентних наслијеђених локалних проблема као што су рјешавање проблема комуналног отпада, изградња локалних водовода и путева, изградња азила за напуштене животиње и почетак градње регионалне сточне пијаце.
Успјешно смо привели крају европске пројекте изградње Ватрогасног дома и регионалног бизнис центра упркос наслијеђеним проблемима које смо и овдје затекли. Из доступних европских и домаших фондова смо за кратко вријеме обезбједили значајна средства која ће унаприједити услове у Дневном центру за дјецу са посебним потребама, обезбједити нова спортска игралишта и унаприједити туристичке капацитете општине. Већ ове године почињу радови на реконструкцији канализационе мреже и изградњи централног колектора.

Радимо на изградњи општинских малих хидроцентрала које ће значајно допринијети локалном буџету. У фази израде пројектне документације су и пројекти покривања градског стадиона, изградње ЦИТЕС центра, градског базена и тако даље.

Стандард грађана, а посебно оних најмлађих је био и остао наш приоретет. Свјесни ситуације у којој се налазе, као прва општина у Црној Гори смо обезбједили бесплатне уџбенике за ђаке првог, а потом и до петог разреда основних школа. Наш примјер потом су слиједиле и друге, богатије општине. Једина смо општина која даје накнаде за треће и више дјеце за мајке са сеоских подручја. Те чинове помоћи очувању и јачању породица и заустављању исељавања ми сматрамо највећим чином поштавања државе. Наши грађани који на поштен и искрен начин воле државу су истински државни симболи којима служимо.

Укратко, за двије године смо урадили много више од обећаног и започели много пројеката који ће унаприједити живот грађана Берана, а тиме и Црне Горе.
Личним примјером смо доказали своју приврженост Црној Гори и нећемо више никоме дозволити да нас било ко од ње одваја. Посебно то нећемо дозволити онима који то узимају за право, а који су своју наводну љубав према држави добро наплатили и чији интерес не иде даље од кућног прага. Онима који су данас предмет кривичних пријава, оптужница и правоснажних пресуда. Ми се за ових десет година, без обзира на сву необјективност система ниједном нисмо нашли са оне стране закона. Показали смо да смо управо ми сви, како год се осећали, и ма коме припадали, али некорумпирани, поштени, вриједни грађани Берана она права Црна Гора за коју се вриједи борити. Жао ми је је што вечерас са нама нису и људи који дијеле већину идеала о којима сам говорио, али сам сигуран да ће се сложити са порукама које шаљемо цијелој Црној Гори.

Зато са овог мјеста поручујем да је Беране било и биће у Црној Гори и да ћемо урадити све од себе да као некад будемо предводници промјена којима ће се Црна Гора и у будућности поносити.

Уважени преставници власти на оба нивоа, ми који смо најодговорнији, јер нам грађани то дадоше, драги грађани, вријеме је да кажемо не узалудним свађама и беспотребним подјелама, и појединцима, и групама, који их производе, због личне користи, ма коме припадали, а има их код свих, и то треба да буде наша прошлост, а помирење, једнакост, солидарност, љубав и просперитет наша будућност.

И зато поштовани грађани Срби, Црногорци, Бошњаци, Муслимани, Албанци, Роми и др, поручујем вам Црна Гора је вјечна, али мора бити свима, и топла, и најљепша, као што изгледа. А биће таква тек онда када буде у правом смислу грађанска држава социјалне правде, владавине права и са једнаким шансама за све, без обзира на нечије другачије мишљење, политичко убјеђење, националну или вјерску припадност, зато дајмо сви, све, од себе, да је таквом учинимо.

НЕКА НАМ ЈЕ ЗДРАВА ВЈЕЧНА ЦРНА ГОРА!

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.