Категорије
СНП

Kuči tuđe neće a svoje ne daju!

Dragan Ivanović, potpredsjednik SNP CG

Nedavno je dnevni list „DAN“ objavio izjavu odbornika Albanske alternative Prelje Ujkaja u kojoj kaže da će uputiti gradskom parlamentu inicijativu za pripajanje opštini Tuzi dva naselja sa prostora Kuča !?

Ujkaj tvrdi da su ova dva kučka naselja, a bolje reći sela Fundina i Kakaritska gora, “oduvijek bila usko povezana sa običajima Malesije i neodvojivi su dio albanske kulture, i kao takva gravitiraju prema Tuzima kao središtu”. Prije njega, sličnu izjavu, ali misleći na čitave Kuče, dao je njegov partijski drug tj. njegov predsjednik Nik Đeljošaj. Po pitanju te izjave nije bilo komentara ali se on gostujući na jednoj televiziji izjasnio da nije baš tako mislio i da nije dobro prenijeta njegova izjava. Đeljošaj nije želio da komentariše ni ovu izjavu Ujkaja, pravdajući se da će formirana komisija za razgraničenje brzo povući granice između Glavnog grada i novoformirane opštine Tuzi.

Postavlja se pitanje o čemu se ovdje, zapravo, radi? Da li to albanski političari žele da ovakvim neodmjerenim izjavama utiču na pomenutu komisiju ili je u pitanju nešto drugo. U svakom slučaju morao sam reagovati na izjavu odbornika Albanske alternative u Skupštini opštine Tuzi Prelje Ujkaja. On i svi oni drugi, ovakvim neodmjerenim izjavama ili inicijativama koje su bez osnova, diraju osjećanja teritorijalne pripadnosti nas Kuča.

Nas koji dobro znamo što nam i koliko pripada, ima dosta. Ne želim da podsjećam na sve one istorijske činjenice koje idu u prilog tome. Samo da se zna da Kučima pripada dio od Kučkog pazara u Podgorici pa do Mojanske rijeke s one strane planine Kom prema Vasojevićima. Napominjem još da se u nekim istorijskim udžbenicima pominje i Kučka krajina, a odnosi se na Zatrijebač i Koće a, eto, mi nismo reagovali kada su oni ovim razgraničenjem pripojeni opštini Tuzi. Jedno je sasvim sigurno, kući će reagovati i na tome se već radi, posebno kada su u pitanju i Fundina i Kakaricka gore kao i jedan dio Rikavca.

Za to što se sve ovo dešava u sada, lično krivim rukovdstvo Glavnog grada, zato što nisu na vrijeme završili razgraničenje između Glavnog grada i novoformirane opštine Tuzi kada je već dozvoljeno da Malesija dobije svoju opštinu. Ovakvim odugovlačenjem i sporim razgraničenjem, ostavlja se prostor neodgovornim i nepromišljenim izjavama što može samo da šteti i građanima Malesije, a i nama Kučima.

Poručio bih komšijama i prijateljima Malisorima, a znam da oni to dobro znaju, da u Crnoj Gori nemaju boljih komšija i prijatelja od Kuča. Sve je ovo dokazano kroz dugu istoriju i suživot na ovim prostorima. Uvijek je bilo dovoljno prostora i za jedne i za druge. Neka tako i ostane. Neka ono čojstvo o kojem je čuveni vojvoda Marko Miljanov pisao i dalje živi, a junaštvo smo iskazali i dokazali u zajedničkim ratovima protiv Turaka ili sa bilo kojeg drugog neprijatelja. Pa, dragi Malisori, manite se inicijativa i zahtijeva. Gradimo dobre odnose kao što gradimo puteve i sve ono što je potrebno savremenom čovjeku. Skoro je završen put Kakaricka gora-Zatrijebač, ovih dana se gradi put Orahovo-Korita i to je za dobro i jednih i drugih.

Stanovnici Fundine i Kakaritske gore su rekli da žele da ostanu da žive na teritoriji koja pripada Glavnom gradu, tj. Kučima. Zato, inicirajmo i jedni i drugi da komisija što prije završi razgraničenje uz saglasnost i jednih i drugih, a mi nastavimo da budemo dobre komšije i prijatelji i sve će biti u redu.

Mi Kuči poručujemo da „tuđe nećemo, a svoje ne damo“.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.