Категорије
Друштво

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА СПАЈАЊУ ХЕРЦЕГ НОВОГ НА РЕГИОНАЛНИ ВОДОВОД

У Тивту је данас почело постављање водоводног цјевовода којим ће Херцег Нови бити повезан на систем Регионалног водовода.

-Грађевински радови на спајању општине Херцег Нови на Регионални водовод почели су у години у којој се обиљежава деценија од почетка испоруке воде за пиће општинама на Црногорском приморју. Постављањем цјевовода завршава се прва фаза радова изградње овог система.

Све радове изводе црногорске компаније – херцегновски дио полуострва Луштица ће добијати 70 литара у секунди воде за пиће, што ће убрзати реализацију развојних пројеката у општини, док ће до Зеленике бити испоручивано око 130 литара воде у секунди.

Текућа година је година развоја Регионалног водовода, јер је поред пројекта спајања Херцег Новог вриједног око 2 милиона еура, захваљујући подршци Владе Црне Горе и сарадњи са Управом за саобраћај Црне Горе, расписан међународни тендер вриједности 40 милиона еура за изградњу модерног булевара на потезу од Јаза до Тивта и другог цјевовода Регионалног водовода којим се повећава капацитет система за општине Тиват, Kотор и Херцег Нови са до сада расположивих 330 на око 750 литара у секунди.

Генерални директор Директората за комунални развој у Министарству одрживог развоја и туризма Драган Асановић је исказао задовољство почетком радова и истакао: ,, Повезивање општине Херцег Нови на регионални водоводни систем представља само први у низу развојних пројеката које Регионални водовод  планира у предстојећем период уз пуну подршку Министарства и Владе Црне Горе. Треба истаћи да турбулентни период који је иза овог Предузећа, ни у најмањој мјери није утицао на динамику реализације развојних пројеката, о чему свједочи данашњи почетак радова. Спајањем Херцег Новог на систем регионалног водоснабдијевања ће у потпуности оправдати његов назив”.

Директор ЈП “Регионални водовод” Горан Јеврић је истакао „да је Влада Црне Горе током 2019. године обезбиједила државне гаранције од 24 милиона еура за реализацију развојних пројеката, које ће Регионални водовод, уз кредитну подршку ЕБРД, реализовати за потребе општина Херцег Нови, Тиват, Бар и Улцињ.

“Прије десет година све послове пројектовања и грађења Регионалног водовода су доминантно радиле иностране компаније, да би данас, што желим са посебним задовољством да потенцирам, све радове повезивања Херцег Новог на регионални водоводни систем реализовале компаније из Црне Горе: од пројектовања и ревизије, до извођења радова и надзора над радовима. Све ово је потврда да се Црна Гора посљедњих 10 година изузетно развила и промијенила на боље, а наше компаније могу конкурентно и успјешно да се такмиче са европским компанијама на међународним тендерским поступцима, уз задовољење стандарда одговорног пословања” – истакао је директор Јеврић.

 Од 29. септембра 2019. године, када је по четврти пут расписан тендер и то по процедурама ЕБРД, реализовани су бројни административни послови до окончања тендерске процедуре и потписивања уговора са банком и извођачем радова, уз значајну подршку коју је Регионални водовод имао и од општина Херцег Нови и Тиват.

“Општина Тиват је у припремној фази пружила веома важну административну и логистичку подршку за успјешан развој овог важног пројекта у првом реду за Херцег Нови али и Тиват. У сарадњи са ЕБРД, Општина Тиват ће до 2024. године реализовати пројекат “Тиват 100%” што значи да ће бити обезбијеђено водоснабдијевање и канализациона мрежа и за сва рурална подручја на на тиватској територији”, рекао је предсједник Општине Тиват Kусовац.

Потпредсједница општине Херцег Нови Данијела Ђуровић је истакла

„ Задовољство нам је да видимо да се напокон отпочиње реализација пројекат повезивања Херцег Новог на Регионални водовод, посебно ако имамо у виду да грађани Херцег Новог већ деценијама издвајају средства за ову намјену. Иако Херцег Нови већ неколико година има уредно снабдијевање водом из Билећког језера, као и сопственог изворишта Опачица, додатне количине воде из Регионалног водовода могу омогућити алтернативни правац снабђевања и додатну сигурност. Свакако да је наш приоритет довођење воде на полуострво Луштица гдје се поред потреба локалног становништа планира и изградња значајних туристичких комплекса и додатне количине воде ће управо бити намјењење за ово подручје. Подсјетићу да је још децембра 2013 године потписан споразум о реализацији пројекта повезивања Општине Херцег Нови на Регионални водовод, који је испред Општине Херцег Нови потписао тадашњи предсједник општине Дејан Мандић. Данас смо у прилици да присуствујемо и отпочињању грађевинских радова на повезивању Херцег Новог што отвара нове инвестиционе могућности и града, а посебно полуоствра Луштица. У току је финализација пројекта водоснабдијевања полуострва Луштица процјењене вриједности 7,8 милиона еура који ће заједнички реализовати Општина Херцег Нови и Влада Црне Горе и који ће бити повезан управо на нову трасу Регионалног водовода. Задовољство ми је да видим да и поред свих препрека, оно што смо планирали тада, данас и реализујемо”, казала је Ђуровић.

За потребе прикључења општине Херцег Нови на регионални водоводни систем неопходно је изградити 3,2 км цјевовода пречника 500 мм на потезу од прекидне коморе Тиват до Опатова, након чега ће грађани Херцег Новог који живе на ривијери од Свете Неђеље до Зеленике добити 130 л/с воде за пиће из система регионалног водоводног система. Посебно је важно истаћи да ће и херцегновски дио полуострва Луштица добијати 70 литара у секунди, чиме ће овај пројекат додатно унаприједити амбијент за реализацију туристичких пројеката и на том дијелу општине Херцег Нови.

На тендеру Европске банке за обнову и развој за извођача радова је одабрана за за око 800.000 еура повољнија понуда Kонзорцијума „Индел Инжењеринг-Рамел-Цивил Енгинеер“ из Подгорице за укупан износ од 1.834.096,49 ЕУР са ПДВ.

Представник конзорцијума, Александар Чворовић је изјавио да је конзорцијум свјестан одговорности за квалитет и динамику извођења радова, те да ће настојати да радове заврши у најкраћем року.

И поред проблема са корона вирусом конзорцијум је  обезбиједио сав потребни цијевни материјал као и најсавременију опрему за уградњу.

Izvor: https://www.rthn.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.