Категорије
Актуелно

Kuči dočekali mitropolita trobojkom od 70 metara: “Režim povampiruje duh bogoubilački i bratoubilački“!

Mošti Svetog Arsenija, naslednika Svetog Save prvi put nakon 164 godine stigle su Kuči. Svetu liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Kuči su dočekali mitropolita Amfilohija i episkopa Joanikija velikom trobojkom dugačkom preko 70 metara.

Mitropolit Amfilohije kazao je da se današnji praznika Spasovdan ne zove tako slučajno jer sve što je Bog rekao od Adama i Eve do svetih proroka i što je Gospod govorio svetim mučenicima je bila priprema javljanja njega kao Spasitelja i spasenja čovjeka i svijeta.

On se posebno osvrnuo na današnji događaj jer su u Kuči po prvi put nakon 164 godine iz manastira Ždrebaonik stigle mošti Svetog Arsenija, drugog arhiepiskopa srpskog i naslednika Svetog Save.

Mitropolit je podjestio da je Sveti Sava ostavio kao svoga zamjenika u Žiči svetog oca Arsenija izabravši ga između svih ostalih monaha.

„Sveti Arsenije je zaista nastavio djelo Svetog Save u našem narodu“, kazao je Amfilohije i takođe podsjetio da je on i prvi koji je prenio sjedište arhiepiskopije Žičke i tako započeo Pećku patrijaršiju.

„Godine 1266. se upokojio i bio episkop 30 godina. Čudesa su se događala na njegovim moštima. Ostalo je predanje da je na njegov ćivot pčela napravila pčelinjak“, kazao je mitropolit.

Govoreći o tome kako su mošti svetog Arsenija kroz vekove često bile premještane na prostoru Srbije i Crne Gore, mitropolit je podsjetio i da su između ostalog takođe bile i u Kučima na Medunu do 1856.

„Velika tragedija i pohara Kuča koja se dogodila bila je i pohara moštiju Svetoga Arsenija“, kazao je mitropolit, i dodao da su one nakon toga prenijete u manastir Ždrebaonik u Bjelopavlićima.

„Danas upravo posle 164 godine evo se ponovo vratio Sveti Arsenije da blagoslovi Kuče. Nije slučajno da su one došle u Kuče danas u vrijeme gonjenja crkve Božje. Ono što me posebno obradovalo je što su ga Kuči dočekali sa pismom Ćirila i Metodija, Klimenta i Nauma i Marka Miljanova“, naveo je mitropolit.

„Daj Bože da od Kuča nauče svi Crnogorci i da se ponovo svi uputimo pravim putem kojim su naši preci išli kroz vjekove. I da Sveti Arsenije pomiri Kuče posle pohare 1856. godine sa ostalima Crnogorcima“, kazao je mitropolit Amfilohije.

On je dodao da se danas nažalost preko onih koji vladaju Crnom Gorom povampiruje duh bogoubilački i bratoubilački.

„Oni koji poriču Svetoga Savu poriču i Svetoga Arsenija. Oni obezboženi i obeskorijenjeni pokušavaju da stvaraju satanske zajednice. Da grade budućnost na raskolima, poharama i mržnji, a ne na isceljenju zloga i opakoga duha“, upozorio je Amfilohije, i kazao da će se mošti vratiti u Ždrebaonik, a da će prethodno biti kratko i u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Na kraju besjede on je zaključio da je dolazak Svetoga Arsenija od ogromnog značaja i za Kuče, ali i za sve nas.

„Neka gospod Blagoslovi Kuče“, kazao je mitropolit.

Mitropolita Amfilohija, Vladiku Joanikija, sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod pozdravio je na kraju bogosluženja predsjednik Fonda za razvoj Kuča Radomir Rajo Prelević.

“Danas je Sveti Arsenije ponovo u Kučima. I mi mu se klanjamo i slavimo njegovo ime, i molimo mu se da ojača našu vjeru i nadu, naročito u postizanju dostojnog i pravednog položaja Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori. A njen, pogotovo pravni položaj je, kao što si dobro znamo, ugrožen skorašnjim donošenjem nepodnošljivog i nepravednog zakona o vjerskim slobodama za koji se nadamo da će biti promijenjen. Svaki trud u tom pravcu je poželjan i blagosloven je i od samog Marka Miljanova”, poručio je Prelević.

Izvor: https://borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.