Категорије
Друштво

Обиљежена слава саборног храма Светог Спаса на Топлој

Православни вјерници данас обиљежавају  Спасовдан.  У Цркви  Св. Вазнесења Господњег на Топлој  обиљежена је храмовска слава.

У присуству већег броја вјерника опходила је свечана литија Његошевом улицом у нивоу црквеног атара. Пресјечен је славски колач.  Свету литургију служили су протојереј  ставрофор Видо Вуковић,  протојереј ставрофор Предраг Видаковић,  Благота Васиљевић , протојереји Никола Тодоровић и Драго Пешикан, јереј Зоран Миљанић.

У бесједи протојереј ставрофор Видо Вуковић, који је некада служио у Британско скандинавској епархији СПЦ у расејању, је казао да је ово дан разума и мира.

– Данас је битан посебно, јер долази послије ове пандемије, која је оковала цијели свијет. Молимо да Господ пошаље свој Крст са Неба, да помогне свим хришћанима и свакој души на планети , да завлада мир и срећа, љубав и слога. И у овом случају имамо Љубав, Вјеру и Наду, поручио је Вуковић.

Надлежни парох  јереј Зоран Миљанић је , поздрављајући присутне и свештенике херцегновске црквене општине, се захвалио што су уприличили овакво свечано обиљежавање за Цркву Св. Васкрсења великог празника.

-Ово је  дан који је створио Господ , да се радујемо , када Човјек у пуноћи своје радости приноси себе, казао је Миљанић.

Он је подсјетио да је прије двије године , овај храм и вјерни народ, прославио Јубилеј 300 година, од формирања Топаљске комунитади.

– У то вријеме је херцегновски парламент столовао у овом храму на Топлој. И они тада, 1718. године су ломили крсни колач и причешћивали се у овом храму који је пар година раније подигнут. Из те љубави изникла је и администрација. Званични печат градске управе , је био печат овог храма. И ми смо, прије двије године, обновили да Спасовдан буде слава овог града, југа православља. Прије два дана наш предсједник Општине Стеван Катић је поручио из свег срца да је срећна слава престоном граду Београду. Нека буде срећна слава и  косовским Дечанима и свим храмовима који славе своју крсну славу, поручио је Миљанић.   

У име Општине Херцег Нови Светој свечаности су присуствовали потпредсједник  Милош Коњевић, потпредсједница Данијела Ђуровић и други.   

Вечерас , са почетком у 19 часова биће служен Молебан у Цркви Светог Вазнесења Господњег на Топлој.

Свечано је данас било и у Мојдежу, гдје је обиљежена храмовска слава Цркве Светог Вазнесења Господњег. У присуству мјештана и гостију служио је надлежни парох Владан Пантелић.

Вазнесење Господње је сјећање на дан када се Исус Христос четрдесети дан послије васкрсења последњи пут јавио својим ученицима – дванаесторици апостола и  вазнео  на небо, и “сјео с десне стране Бога”.

Izvor: https://www.rthn.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.