Категорије
СНП

Zakašnjelo reagovanje Ustavnog suda šteti pravosudnom sistemu

Ono što su SNP CG i brojne nevladine organizacije tvrdile prije nekoliko mjeseci povodom objavljivanja identiteta osoba u samoizolaciji potvrdila je u svom stavu i sutkinja Ustavnog suda Mevlida Muratović.

Na njen predlog Ustavni sud je, sa priličnim zakašnjenjem, pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti odluke NKT o objavljivanju spiska građana koji su bili u samoizolaciji.

Još tada smo upozoravali da se radi o jasnom i grubom kršenju ljudskih prava, koje može dovesti do zloupotrebe ličnih podataka, čija zaštita u 21. vijeku mora biti standard svih društava koja plediraju da se zovu demokratskim.

Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra da je pitanje ustavnosti ove odluke moralo biti pokrenuto odmah po objavljivanju spornog spiska, a Ustavni sud je, umjesto da ćutnjom doprinosi haotičnoj i nezakonitoj situaciji, trebalo da se što prije izjasni o njemu. Na ovaj način dovodimo državu do ambijenta u kojem nas događaji pretiču i u kojem ovakve nerazjašnjene okolnosti mogu proizvesti slične, još veće probleme.

Ustavni sud, ali i cijeli pravosudni sistem moraju znatno efikasnije reagovati na očigledne zloupotrebe ljudskih prava i sloboda, ali dok je trenutna garnitura na vlasti o tome se može pričati samo na nivou teorije. Promjena vlasti i sistema vrijednosti na jesen dovešće do depolitizacije pravosudnog aparata čije je oslobađanje neophodan preduslov za skidanje okova sa crnogorskog društva u cjelini.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares