Категорије
СНП

Čelnici vojske da se uzdrže od ugrožavanja osnovnih prava vojnika

Represija režima prema političkim protivnicima, neistomišljenicima, ali i građanima ne poznaje granice. To je dokazalo i mišljenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u kojem se kaže da se Vojska Crne Gore arbitražno umiješala i povrijedila pravo na slobodu mirnog okupljanja usmenim naređenjem o zabrani učešća na litijama Mitropolije crnogorsko-primorske profesionalnom vojnom licu.

Podsjećamo da je načelnik Generalštaba VCG Dragutin Dakić izjavio da “u Vojsci Crne Gore nema mjesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona”. Usmeno naređenje o zabrani učešća na litijama, kao što smo jasno saopštili prije nekoliko mjesaci, nema jasno uporište u zakonu.

Takođe, tada smo ukazali na član 46 Ustava Crne Gore, koji kaže da se “svakome jemči pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti”, te da “niko nije obavezan da se izjašnjava o svojim vjerskim i drugim uvjerenjima”. Osim toga, u istom članu definisano je da se sloboda ispoljavanja vjerskih uvjerenja može ograničiti “samo ako je to neophodno radi zaštite života i zdravlja ljudi, javnog reda i mira, kao i ostalih prava zajemčenih Ustavom“, dok se u članu 129 precizira da je vojska pod demokratskom i civilnom kontrolom.

Načelnik Generalštaba koji bi trebalo da služi svom narodu i da ga štiti na ovaj način postao je još jedan u nizu političkih aparatčika koji su spasavanje režima stavili ispred dobra građana i poštovanja njihovih prava.

I ovu priliku koristimo da podsjetimo i prvog čovjeka Vojske, ali i sve koji dijele njegovo mišljenje, da vojnici služe narodu Crne Gore i da su i oni, kao veliki broj građana koji su učestvovali na litijama, vjerujući ljudi. U svojim zakletvama oni se obavezuju da brane suverenitet i teritorijalni integritet države, a tokom trajanja litija oni nisu bili ugroženi, već se na udaru Dakićevih šefova našla crkvena imovina.

Gazeći Ustav i brojne važeće propise trebalo je po svaku cijenu primijeniti sramni Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Međutim, desetine hiljada građana koje su šetale ulicama crnogorskih gradova poslale su jasnu poruku da neće dati ono što im je najsvetije, a časni vojnici nisu dopustili da se njima manipuliše.

Socijalistička narodna partija Crne Gore očekuje da se u narednom periodu, poštujući mišljenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, čelnici Vojske uzdrže od ovakvih ugrožavanja elementarnih prava naših vojnika, koja ne priliče ulozi i statusu koji je Vojska uvijek uživala u crnogorskom društvu.

Foto: Vijesti online

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.