Категорије
Друштво

Opština da plati nešto čega nema

Da su brojni poslovi koje je, uz izazivanje velikih troškova, inicirala Opština Berane u vrijeme dok je lokalnu vlast vršio DPS, ostali samo mrtvo slovo papiru, potvrđuje i projekat toplifikacije grada zasnovanog na iskorišćavanju obnovljivih izvora energije. Po izvršnoj presudi Apelacionog suda Opština Berane je nedavno obavezana da na ime izrade studije i propratnih troškova postupka isplati oko 150.000 eura, iako od naznačenog projekta nije bilo ništa. To se desilo bez obzira što su iz lokalne uprave tvrdili da u posjedu Opštine Berane nema nikakve studije, kao ni ostalih pratećih dokumenata. Oni ističu da je izvršen uvid u arhive lokalne uprave, Službu menadžera i Sekretarijata za finansije i da je utvrđeno da u posjedu Opštine Berane nema navedenih studija, kao ni ostalih pratećih dokumenata.

“Smatrali smo da je utuženje potpuno neosnovano, jer je nemoguće platiti nešto po nekom računu koji nije zaveden kod Opštine Berane i njenih službi. Tim prije, jer ta studija kao predmet ugovora nije dostavljena naručiocu posla Opštini Berane u ugovorenim rokovima. Međutim, sud na kraju nije presudio u našu korist, što negativno utiče na dalje funkcionisanje Opštine. To je plod nesavjesnog rada onih koji su vodili Opštinu Berane za vrijeme vladavine DPS-a ” istakli su iz lokalne uprave, dodajući da će, ipak, kod Vrhovnog suda zatražiti reviziju pravosnažne presude.

Još 2010. godine tadašnje lokalno rukovodstvo je obećalo građanima da će gradska zona ubrzo dobiti centralno grijanje. U tom pravcu inicirana je i izrada fizibiliti studije koja se odnosi na toplifikaciju grada i mehaničko, biološki i termički tretman otpada. Ugovor o dodjeli donatorskih sredstava za izradu pomenute studije 2010. godine potpisali su tadašnji predsjednik opštine Vuka Golubović i direktor Centra za međunarodnu razvojnu saradnju republike Slovenije Gašpar Jež. U tom ugovoru je precizirano da se izvođač obavezuje da u roku od devet mjeseci završi izradu pomenute studije i da je Opština Berane, kao naručilac posla, dužna da u roku od 30 dana nakon izrade studije i ispostavljenog računa izvođačima plati 100.000 eura.

Međutim, od naznačenog projekta ni do današnjih dana nije bilo ništa. U međuvremenu preduzeće „Bioinvest”, utuželo je Opštinu Berane tražeći naplatu duga od 100.000 eura na ime izrade pomenute fizibiliti studija. Ta naplata je, na ime kamata i sudskih troškova, narasli na oko 150.000 eura.

Treba da se plati nešto čega nema

Naplata potraživanja na ime izrade studije koja se odnosi na toplifikaciju grada i mehaničko, biološki i termički tretman otpada bila je predmet diskusija i na zadnjoj sjednici lokalnog parlamenta. Odbornica SNP-a Mira Paunović je kazala da ovaj slučaj jasno ukazuje da je DPS za vrijeme vršenja vlasti u Beranama, ostavljajući ogromne dugove, krajnje neozbiljno ulazio u realizaciju pojedinih projekata.

“Opština treba da plati preko 150.000 eura za nešto čega nema. To je potvrda koliko je prethodna vlast bila neodgovorna. Sličnih presuda i potraživanja je bilo dosta i to sve na štetu Opštine i samih građana. To građani prepoznaju i zato su u Beranama kazali “ne” DPS-u “navela je Paunović.

Izvor: http://radioberane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.