Категорије
Актуелно

Skupština udruženja Durmitoraca u Beogradu donijela deklaraciju

ŽABLjAK – BEOGRAD – Udruženje Durmitoraca u Beogradu koje okuplja Beograđane porijeklom iz durmitorskih opština Žabljak, Šavnik i Plužine održalo je 5. juna Skupštinu udruženja. Kakao su istakli, trenutno stanje u svom rodnom kraju, nemogućnost odlaska u Crnu Goru i poštovanje Svetosavskog duha na području Durmitora, učesnike skupa je, kako ističu, navelo na donošenje deklaracije sa čijom sadržinom žele da upoznaju širu javnost.

– U vremenu kada crnogorski vlastodržac iz neshvatljivih razloga uzima tuđi identitet, Durmitorci žele da izraze jasan stav pred Bogom i rodom. Pribjeglo se vrlo sažetoj formi deklaracije, koja ima za cilj da osokoli pravednu narodno litijsku borbu za očuvanje svetinja; državu Crnu Goru kroz vjekovne podvige stvorili su srpski narod i Srpska pravoslavna crkva; u državi Crnoj Gori, stoprocentno se govori jednim svima razumljivim srpskim jezikom i Srpska pravoslavna crkva je jedina kanonska crkvena zajednica dominantno pravoslavnog življa države Crne Gore – navedno je u deklaraciji.

Na Skupštini udruženja izabrano je novo rukovodstvo na period od dvije godine. Pored reizabranih članova, većinu od 29 mjesta u Upravnom i Nadzornom odboru čine nova lica. Čast da bude predsjednik i zastupnik udruženja pripala je Tomašu Kovijaniću, diplomiranom ekonomisti iz Pošćenja kod Šavnika. Potpredsjednici su Mirčeta Jokanović iz Pive i Milan Pejović iz Žabljaka. Sekratar je Rajka Popović, a blagajnik Stevan Badnjar.

Skupština je donijela odluku o dodjeli nagrade najboljim đacima u zavičajnim opštinama. Uručene su zahvalnice pojedincima za doprinos u radu udruženja a, kako je navedno, sve odluke su jednoglasno usvojene.
Udruženje Durmitoraca u Beogradu u decembru prošle godine uputilo je poziv Vladi Crne Gore da stavi van snage predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Durmitorci su u Beogradu osnovali udruženje davne 1939. godine da bi organizovano pomagali svom rodnom kraju. U aprilu 1941. godine udruženje je prestalo sa radom. Poslije 54 godine rad udruženja je obnovljen, a Osnivačka skupština održana je 16. aprila 1993. godine u Sava centru.


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.