Категорије
СНП

Damjanović poručio Džakoviću: DPS je taj koji je protiv otvorenih lista, a ne DF i Demokrate

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović poručio je nezavinsnom odborniku u budvanskom parlamentu Stevanu Džakoviću da je DPS taj koji je protiv otvorenih lista, a ne Demokratski front i Demokrate, čiji poslanici su podržali njegov predlog. Uvjeren je, kako je kazao za „Vijesti“ da će „gospodin Džaković na djelu u Budvi pokazati da DPS ne može da kupuje i ucjenjuje nikoga pa ni njega i da će ostati uz izbornu volju građana Budve koji su mu dali prije četiri godine“.

Nezavinsi odbornik Stevan Džaković od čijeg glasa zavisi smjena čelnika Opštine i Skupštine opštine Budva Marka Bata Carevića i Krsta Radovića dao je rok do srijede u ponoć predsjednicima DF i Demokrata Andriji Mandiću i Aleksi Bečiću kao i ostalim predsjednicima parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori koji podržavaju otvorene izborne liste i neposredne izbore da potpišu Predlog izmjene izbornog Zakona koji je u Skupštinu Crne Gore prije dvije godine predao poslanik Aleksandar Damjanović.

„Džaković je kazao da ukoliko to ne učine, oni su glavni krivci za promjenu vlasti u Budvi.

Damjanović je u razgovoru za „Vijesti“ da Džaković „kuca na otvorena vrata“ kada je riječ o DF i Demokratama, a da je DPS glavni krivac što punih dvije godine njegov predlog se nije našao na dnevnom redu zasijedanja crnogorskog parlamenta .

Podsjećamo, Damjanović je predložio izmjene i dopune Zakona o izboru odbornika i poslnaika kojim je predviđeno uvođenje otvorenih lista, mogućnost individualne kandidatura i ravnopravnost muškaraca i žena na izbornim listama.

„ Predlog je podnešen marta 2018., dakle čak i prije nego što je taj famozni neuspješni odbor formiran. U predlogu sam naravno predvidio otvorene liste, jer je proporcionalni sistem sa zatvorenim listama u korijenu 30- godišnje vladavine DPS, da budemo potpuno otvoreni.Od toga momenta, znači od marta 2018., ja sam jedno desetak puta pokušao da uvrstim predlog zakona u dnevni red Skupštine Crne Gore , ali Ivan Brajović nikada nije htio da ga stavi u saziv sjednice i svaki put u uvrštavanju u dnevni red nije bilo podrške od strane poslanika DPS-a .“, rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima poslanici opozicije koji su bili u skupštinskoj sali, uknjučujući i poslanike Demokratskog fronta svakog puta su podržali predlog zakona.

„Tako da što se tiče DF-a znam,a i načelna politika njihova takva, da su načelno svakog puta podržali da predlog uopšte uđe u dnevni red . Naravno DPS je uvijek sa njihovim koalicionim partnerima bio protiv i predlog zakona se nije našao na dnevnom redu, iako je na dnevnom redu predlog DPS –a bio nekoliko puta. To govori o diskriminaciji upravo tog istog DPS-a koji na ovakvom sistemu profitira , ucjenjuje i kupuje izbore. Što se tiče Demokrata , znam da je u njihovom izbornom programu ovo načelo otvorene liste i da su oni takođe podržali. Oni bojkotuju Skupštinu i nijesu imali priliku da se glasanjem odrede , ali više puta sam od predstavnika Demokrata čuo da oni daju podršku mome predlogu”, naglasio je Damjanović.

Damjanović tvrdi da „ gospodin Džaković je kucao na otvorena vrata“.

„ I mi kao i on se zalažemo da se promijeni sistem, u kome DPS, ovakvim dirigovanim izbornim sistemu sa izbornim krađama profitira i na vlasti je punih 30 godina. Jer, otvorene liste su jedan od ključnih preduslova za slobodne i fer izbore i ja se nadam da će gospodin Džaković na djelu u Budvi pokazati da DPS ne može da kupuje i ucjenjuje nikoga pa ni njega. Da će ostati uz izbornu volju građana Budve koji su mu dali prije četiri godine i da će Budva ostati slobodna teritorija. I da će se opozicija , ne samo oko otvorenih lista, nego i ostalih uslova za fer i slobodne izbore složiti, definisati zajedničku platformu i pokušati posredstvom međunarodne zajednice da ostvari demokratske elementarne uslove kako bi izborna utakmica bila poštena“, zaključio je Damjanović.

Izvor: https://borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.