Категорије
СНП

Don Korleone Crne Gore

Mr Danijela Đurović, potpredsjednica SNP CG

Svaki građanin Crne Gore mora biti izuzetno zabrinut kako našu državu vidi svijet u poslednje vrijeme. Od demokratije u pokušaju postali smo hibridni režim tranzicione zarobljene države, u kojoj zloupotrebom vlasti i taktikom strahovlade jedna osoba autokratijom vlada već tri decenije. Suštinskog razgraničenja između države, partije i kriminala više nema, a crnogorski gradovi su poligon za obračun kriminalnih klanova.

Da nikakvog poboljšanja nema potvrđuje i poslednji izvještaj EK o napretku Crne Gore u poglavljima 23 i 24. Zapanjujuće je da naša država nije član platforme Egmont grupe za razmjenu obavještajnih podataka o pranju novca širom svijeta jer je administrativnom gimnastikom bivša Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, postala samo dio Uprave policije. Izbjegavanje uspostavljenih sistema institucionalne odgovornosti poznata je praksa crnogorskih vlastodržaca, a primjeri su brojni, od uspostavljanja „predsjedavajućeg“ Ustavnog suda umjesto izbora predsjednika do ismijavanja odgovornosti u procesuiranju afere Koverta čiji osvjedočeni akter još uvijek savjetuje predsjednika države.

Da je kompletno bogatstvo države u posjedu 10 ili 12 porodica apostrofirao je i francuski ambasador u Sjevernoj Makedoniji pitajući se da li takva akumulacija bogatstva pokazuje evropske vrijednosti, te da je Crna Gora primjer zašto treba preispitati kriterijume za proširenje EU. Nedavo je američka ambasadorka u Crnoj Gori navela da je kod nas prisutna „endemska korupcija“, što treba posebno da nas zabrine kada dolazi sa tako visoke adrese.

Najviše patimo od velikog ega. Kod nas je sve prvo. I samoproglašena prva „Korona-free“ država i prva banka i prva familija, prijetimo da postanemo i prva mafijaška država 21. vijeka na tlu Evrope. Odgovor na krivična djela, pored nekih izuzetaka, izgleda blag, s presudama, novčanom kaznom i oduzimanjem imovine nesrazmjeno niskim u poređenju sa težinom zločina, navode u Non pejperu Evropske komisije. Potpuno je jasno da je sprega kriminala i tajnih djelova države toliko jaka da se u minornom broju pronalaze i procesuiranju neposredni izvršioci, dok nalogodavci ostaju nepoznati.

Još eksplicitniji u viđenju evropskog puta Crne Gore pod vođstvom Đukanovića je Frensis Fukujama, jedan od vodećih političkih teoretičara i mislilaca današnjice. Praveći suštinsku distinkciju između članstva u NATO i EU, gdje su prioriteti po pitanju korupcije potpuno različiti, ocjenio je predsjednika države efikasnim, ali ne i demokratskim političarem, navodeći da je on ”vrlo problematičan lider, zbog načina na koji je koristio političku moć – da se u Crnoj Gori onemogući stvarna borba za vlast.”

Svjesni apsolutno najnegativnijeg političkog i institucionalnog ambijenta u Crnoj Gori od 2006. do danas, u vremenu duboke ekonomske krize kojoj je pandemija korona virusom samo izgovor, a suštinski je proizod neodgovorne državne ekonomije, postavlja se pitanje odgovora na predstojeće parlamentarne izbore. Socijalistička narodna partija pokazuje visok nivo tolerancije i kapaciteta u objedinjavanju svih opozicionih snaga sa jedinstvenim ciljem, prekida 30-togodišnje autokratije. Poslednji je momenat da se prevaziđu partikularni interesi u cilju oslobađanja države od kriminalne hobotnice. Potpuno je jasno da nas sve ozbiljne međunarodne adrese vide kao kriminalno žarište u srcu Evrope. Samo je ostalo pitanje ko je Don Korleone i spremnost da to rješimo.

Poslednji je momenat da damo jak i jedinstven odgovor na sva nepočinstva ove vlasti. Popravnog posle ovih izbora neće biti. SNP skupa sa ostatkom iskrene opozicije, uložiće politički, moralni i svaki maksimum kako bi Crnu Goru izveli na evropski put. To je put koji nema alternativu, a koji, nažalost aktuelni režim nikako ne želi.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.