Категорије
СНП

Дамјановић: Скупштина ЦГ може објединити расправе о оба предлога за промјену изборног законодавства

Дамјановић је предлог подносио парламенту неколико пута, али га предсједник Скупштине Иван Брајовић никада није уврстио у дневни ред, нити је парламенатрана већина гласала за то

– ДПС је прије петнаестак дана поднијела поново у процедуру предлог Закона о избору одборника и посланика. Очекујем да мој предлог има равноправан третман и да нема дискриминације у односу на уставно право посланика да предлажу законе, казао је за Побједу независни посланик у Скупштини ЦГ Александар Дамјановић.

Подсјетимо, он је још 23. марта 2018. године, уз подршку већине опозиционих посланика, поднио Скупштини предлог измјена Закона о избору одборника и посланика, којим се, између осталог, уводе отворене листе и индивидуалне кандидатуре.

Дамјановић је предлог подносио парламенту неколико пута, али га предсједник Скупштине Иван Брајовић никада није уврстио у дневни ред, нити је парламенатрана већина гласала за то. 

Према његовим ријечима, уколико би оба предложена закона имала равноправан третман, то би значило да ће посланици, како је казао, коначно, након више од двије године, расправљати о његовом предлогу измјена изборног закона.

– Можемо чак и обједињено расправљати о та два приједлога, рекао је Дамјановић.

Сада је, међутим, у скупштинској процедури, други пут, Предлог закона о избору одборника и посланика. Тај текст радила је Радна група 1 Одбора за свеобухватну реформу изборног и другог законодавста. Владајућа коалиција први пут га је Скупштини предложила у децембру прошле године, али је повучен из процедуре јер није било двотрећинске већине за његово усвајање. У том облику власт га је нудила опозицији као платформу за наставак дијалога, а крајем маја га поново процесуирала парламенту, преноси Аналитика.

Предлог новог „кровног“ изборног закона предвиђа пуну професионализацију Државне и општинских изборних комисија, могућност индивидуалних кандидатура, 40 одсто жена на изборним листама…

Подсјетимо, дијалог власти и опозиције о овом законском предлогу није остварен, иако је до парламентарних избора остало још  неколико мјесеца. Опозиција је бојкотовла недавни састанак свих парламентарних странака који је заказао предсједник Скупштине Иван Брајовић на тему изборних услова. Ниједан од предложених изборних закона не може бити усвојен ако не добије двотрећинску подршку у парламенту.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.