Категорије
Друштво

Mojdež i Bijela primjeri dobre saradnje

OPŠTINA HERCEG NOVI U SARADNJI SA MJEŠTANIMA NASTAVLJA SA SANACIJOM LOKALNE PUTNE INFRASTRUKTURE

HERCEG NOVI – Završetkom epidemije virusa korona, kako saopštavaju iz lokalne uprave, u Herceg Novom se nastavlja sa projektima sanacije lokalne putne infrastrukture, U Mojdežu i Bijeloj u toku su radovi na uređenju i proširenju puteva, koji su planirani i ugovoreni u proteklom periodu, a sada su se stekli uslovi da počne realizacija planiranog. Lokacije su juče obišle potpredsjednica Danijela Đurović i sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić koje su sa mještanima razgovarale o toku izvođenja radova.

U Mojdežu se radi druga faza izgradnje saobraćajnice, a u Bijelskoj vali proširenje dionice lokalnog puta.

– Mještani su zadovoljni izvedenim radovima. Postignut je dogovor i da se na kritičnim tačkama uz put naspe jalovina, kako bismo omogućili još dodatnih proširenja i prostora za mimoilaženje – kazala je Đurović prilikom obilaska terena i podsjetila da je u Mojdežu prethodnih mjeseci završena prva faza radova, od Doma kulture do kuće Vujovića. Druga faza radova biće završena u narednih nekoliko dana, čime će ukupna dužina dosad sanirane dionice puta biti preko pola kilometra. Kako je objasnila, radi se o veoma zahtijevnoj trasi, s obzirom da je postojala velika kosina i propust za jedan od potoka, pa je bilo potrebno dodatno ojačavanje konstrukcije puta.

Projekat će imati i treću fazu u okviru koje će biti izvedeni radovi na još 250 metara puta prema zaseoku Vlaovići, pa će dužina uređene trase u konačnom iznositi oko 800 metara.

Đurović je napomenula i da je preduzeće „Vodovod i kanalizacija” uradilo projekat za sanaciju i proširenje puta na šest metara od spomenika kod kuće Andrića do filter stanice. Projekat je vrijednosti 180 hiljada eura. Uz složnost mještana i saradnju sa lokalnom samoupravom, realizacija tog projekta mogla bi započeti već krajem godine.

Đurović i Samardžić juče su obišle i Bijelu, tačnije Bijelsku valu, gdje mještani u saradnji sa lokalnom samoupravom rade na proširenju 80 metara lokalnog puta. Kako je istakao mještanin i član Savjeta Mjesne zajednice Bijela, Božo Šerović, za potrebe proširenja puta na 5 i po metara bilo je potrebno ukloniti već postojeći kamen i lagerovati ga pored puta do završetka radova. Isti kamen biće iskorišten za uređenje i izgradnju međe.

-Riješeni su svi imovinsko-pravni odnosi, i zaista veliku zahvalnost dugujemo Tomu i Todoru Kneževiću i Miloradu Šeroviću, koji su ustupili dio svoje zemlje kako bi realizovali ovaj projekat. Imamo crkvu Svete Bogorodice sa kapelom, a ova dionica predstavljala je usko grlo pa se po sat ili dva nije moglo doći do kuća, kazao je Šerović i dodao da je projekat pokrenut na inicijativu mještana, a da ga realizuje Opština.

Podsjetio je i da je prethodno uspješno završeno i proširenje pedesetak metara puta, pa će cijelokupni projekat biti vrijednosti oko 22.000 eura.Prisutni su se složili da su lokalno stanovništvo, gradska uprava i mjesna zajednica slogom i saradnjom pokazali kako se radi srcem i dušom za boljitak svih. U izvođenju ovih radova oslonili su se na lokalne snage, odnosno kompaniju mještanina Vesa Pavlovića sa čijim su kvalitetom izuzetno zadovoljni. U realizaciji projekta je učestvovalo i preduzeće „Komunalno stambeno”.


Put otvara mogućnost za razvoj turizma
Mještani Mojdeža Mitar Vlaović i Vaso Porobić zahvalili su se svima koji su učestvovali u sanaciji puta. Kako su kazali, prilaz crkvi Svetog Spasa pripada trasi izgrađene dionice koja je dosad bila neuslovna, pa se vozilima i nije moglo prići, a posebnu teškoću predstavljali su kišni periodi. Istakli su značaj ovih projekata za selo i otvara prostor za vrijednovanje turističkih potencijala ovog dijela. Vrijednost radova iznosi do 29.000 eura po fazi, finansirala ih je Opština Herceg Novi, a izvela firma „Gramon Tomašević”. Projekti su uspješno realizovani zahvaljujući dobroj saradnji Sekretarijata za lokalnu samoupravu i Mjesne zajednice Mojdež. Realizaciju projekta podržao je mještanin, preduzetnik Nenad Brajović, koji je pomogao sa nivelisanjem brijega, što će omogućiti lakši uspon.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.