Категорије
Друштво

Шћекић посјетио локалитет Тумбарице и Полимски музеј

Предсједник општине Драгослав Шћекић обишао је локалитет Тумбарице у селу Доња Ржаница са својим сарадницима, гдје постоје остаци тaкозваног Тумба града насталог 4.500 година прије нове ере.

О историји локалитета и истраживањима предсједника су упознали директорица Полимског музеја Виолета Фолић, археолог Предраг Лутовац и музејски савјетник Слободан Обрадовић.

Предсједник је приликом обиласка истакао да је задовољан радовима који су у протеклом периоду изведени на овом простору.

“Оно што планирамо да урадимо у наредном периоду јесте обиљежавање овог локалитета и поправљање путне инфраструктуре која води до овог значајног архелолошког налазишта”, казао је Шћекић и нагласио да је то потребно урадити и када је ријеч о другим локалитетима на подручју Берана како би се на тај начин унаприједила туристичка и културна понуда града.

Предсједник Шћекић посјетио локалитет Тумбарице и Полимски музеј

Како су објаснили из Полимског музеја, Тумбарице важе за локалитет са непроцјењивим археолошким благом. Налазиште свједочи о остацима тзв. Тумба града, те су материјални налази овог локалитета јединствени не само у Црној Гори, већ и на простору Балкана када је археологија у питању.

Ради се о остацима римског утврђења, бедемских зидина дебљине 1,4 метра и кула стражара, које доминирају над читавим утврђењем. На највишој коти овог локалитета, окружена бедемима, налази се ранохришћанска црква димензија 11,7 са 7 метара. Налазиште свједочи о животу у том природном рефугијуму (уточишту), насељеном још у неолиту, око 4.500 година прије нове ере. Пронађени су украси са византијске појасне гарнитуре, затим сребрни и бронзани новац из римског и византијског периода…“, објаснили су представници беранског музеја, чији је тим пронашао арехолошке остатке.

Предсједник Шћекић посјетио локалитет Тумбарице и Полимски музеј

Након тога, предсједник је у пратњи потпредсједника општине Рада Кљајића и Марка Лалевића, као и савјетника у Служби предсједника Зорана Јојијћа, посјетио Полимски музеј и обишао музејски депо, збирку предмета, галеријски простор…

Шћекић је оцијенио током посјете да је потребно повећати улагања у музеј, како би се унаприједио рад ове установе, као и да у наредном периоду треба приступити рестаурацији слика.

Izvor: https://berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.